OmslagBoeken

Boekwinkels zijn bloemenwinkels geworden. De omslagen met rozen, chrysanten en bloesems zijn niet meer te tellen

Bloemen zijn ‘wonderful metaphors’. Ze kunnen troosten, bedreigen of opbeuren. Gevolg: de rozen, chrysanten en bloesems op boekcovers zijn niet meer te tellen.

Erik van den Berg
Zinzi Clemmons - What we lose. Omslag door Nayon Cho.  Beeld
Zinzi Clemmons - What we lose. Omslag door Nayon Cho.Beeld

Boekwinkels zijn bloemenwinkels geworden, constateerde het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair vorige maand. Redacteur Kenzie Bryant viel op dat omslagen met rozen, chrysanten en bloesems niet meer te tellen zijn. Ze vroeg Penguin-ontwerper Nayon Cho, verantwoordelijk voor de cover van Zinzi Clemmons debuutroman What We Lose (Viking, 2017) of zij wist waarom.

Cho had wel een idee. Bloemen zijn ‘wonderful metaphors’, zei ze tegen Vanity Fair. ‘Ze kunnen troostrijk zijn, bedreigend, verdrietig of opbeurend. In kort bestek verbeelden ze menselijk drama.’

Victoria Udall - Duizend papieren vogels Beeld
Victoria Udall - Duizend papieren vogels

Haar collega-ontwerpers zullen het niet betwisten. Recente titels als Chloe Benjamins The Immortalists (G.P. Putnam, vertaling volgend jaar bij Meulenhoff), Lili Wrights thriller Dancing with the ­Tiger (G.P. Putnam), Ayobámi Adébáyo’s Stay With Me (Vintage) en Emily Ruskovich’ Idaho (Random House, vorig jaar vertaald bij Atlas Contact) zijn allemaal, in Bryants woorden, ‘bouquet books’.

Elke dag een vraag Beeld Mus
Elke dag een vraagBeeld Mus

Is het toeval dat het allemaal vrouwelijke auteurs zijn? Voor ­Nederlandse uitgaven gaat dat in elk geval niet op. De droomlijst (Cargo, 2018) is van de Fransman Julien Sandrel, met een illustratie van papierkunstenaar Maud Vantours. Elke dag een vraag (Mus/ BBNC, 2018), geen regulier boek maar een door de lezer in te vullen journaal, heeft een anonymus als auteur. En Duizend papieren vogels heeft een gegronde reden voor het bloemmotief: het debuut van Victoria Udall speelt in Kew Gardens, de grote botanische tuin bij Londen.

Meer over