Boekverfilming Tonio is Nederlandse Oscarinzending

De film Tonio, gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F. Th. Van der Heijden, van regisseur Paula van der Oest is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

redactie
Regisseur Paula van der Oest Beeld anp
Regisseur Paula van der OestBeeld anp

Tonio gaat over de zoon van Van der Heijden, die in 2010 om het leven kwam door een auto-ongeluk. Het is het verhaal over het verdriet van Van der Heijden (in de film gespeeld door Pierre Bokma) en zijn vrouw (Rifka Lodeizen).

'Zelden is in een Nederlandse roman het grootste verdriet dat ouders kan overkomen zo indringend beschreven', stellen producenten Sytze van der Laan en Alain de Levita.

Zelf zei de schrijver over de verfilming van het boek. 'Ik wil Tonio zo lang mogelijk een stem geven, over zijn graf heen. Zo lang dat boek leeft, leeft zijn stem. Als dat via een film te bewerkstelligen is, houd ik dat niet tegen.'

Het is voor regiosseur Van der Oest de derde keer dat een film van haar de Nederlandse Oscarinzending is. In 2014 kwam de film Lucia de B. op de shortlist, maar werd uiteindelijk niet genomineerd. In 2002 kreeg Zus en Zo wel een nominatie, maar won niet.

De film beleeft op 5 oktober zijn première als openingsfilm van het nieuwe PAFF-festival in Amsterdam. Vanaf 13 oktober is Tonio in de bioscoop te zien.

Recensie Tonio

'Tóóóóóóó-niii-ióóóóó...!' Met deze brul van ontzetting begint het requiem dat A. F. Th van der Heijden maakte voor zijn verongelukte zoon. In de finale richt de schrijver zich op en blijkt een tovenaar. Lees hier de recensie.

Meer over