Stijgers & dalers

Boeken voor vaders

Jet Steinz bekijkt wekelijks deCPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: boeken voor vaders.

Wil je een bestseller schrijven, noem je boek dan Gefeliciteerd met je verjaardag. Ruim 17 miljoen mensen die eens in de 365 dagen verjaren = een enorme potentiële afzetmarkt. Eenzelfde gedachte zal door de hoofden zijn geschoten van de schrijvers (en uitgevers) van de prentenboeken Ik hou van jou, papa (Melanie Joyce) en Papa is de allerbeste (J.M. Walsh en Judi Abbot), op respectievelijk 45 en 57 in de CPNB Bestseller 60. Nederland telt ongeveer 4 miljoen vaders. En het was Vaderdag, vorige week zondag.

Vaders lezen het liefst over barbecueën en sport het is een seksistisch cliché dat door de Top 60 wordt bevestigd.

Of misschien wordt alleen bevestigd dat kinderen (althans, degenen die de cadeaus kopen) dénken dat hun vaders de boeken van Jord Althuizen willen hebben (Smokey Goodness 1 en 3, op 34 en 30 in de lijst), evenals Inside van Michel van Egmond en Jan Hillenius (op 2), Hugo Logtenbergs De hand van Van Gaal (4), Jaap de Groots Dirk Kuyt (6), Rico van Leon Verdonschot (19), Ayrton Senna van Olav Mol en Erik Houben (22), Willem van Hanegem van Frans van den Nieuwenhof (31), Michel van Egmonds De wereld volgens Gijp (58).

En Topfit van Henry Schut (24), waarin dingen staan die je eigenlijk niet van Henry Schut wilt weten (ook vaders niet). Dat er een periode in zijn leven was dat hij heel veel eieren at, bijvoorbeeld. En dat dat te ruiken was, in de studio.

Maar dat het Vaderdag was, zouden we bijna vergeten met alle opwinding rondom en ophef over het thema van de Boekenweek 2019 ‘De moeder de vrouw’ en de gevraagde (en inmiddels gewraakte) mannelijke essayist, Murat Isik. Die desondanks stug doorverkoopt: Wees onzichtbaar, over zijn tirannieke vader en toegewijde moeder, staat voor de achtste week in de Bestsellerlijst, op 9.

CPNB Bestseller 60

Karin Slaughter
Gespleten; Harper Collins (1)

Michel van Egmond &
Jan Hillenius
Inside; Voetbal Inside (2)

Hendrik Groen
Leven en laten leven; Meulenhoff (2)

Hugo Logtenberg
De hand van Van Gaal;
Prometheus (3)

Bill Clinton en James Patterson
President vermist;
Nieuw Amsterdam (2)

Jaap de Groot
Dirk Kuyt; Nieuw Rotterdam (5)

David Baldacci
Doodskleur; Bruna (6)

Stephen King
De buitenstaander;
House of Books (5)

Murat Isik
Wees onzichtbaar; Ambo Anthos (8)

Jeff Kinney
Het leven van een loser; De Fontein (2)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over