Boeken voor (en over) moeders stijgen in CPNB Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: boeken voor (en over) moeders stijgen - het was Moederdag.

null Beeld .
Beeld .

Het was Moederdag, en als we de CPNB Top 60 mogen geloven lezen moeders het liefst over andere moeders. (Of misschien denken kinderen dat maar, en had mama liever de nieuw vertaalde Franstalige gedichten van Rainer Maria Rilke cadeau gekregen, of de laatste roman van Orhan Pamuk.) Hugo Borsts Ma staat al bijna een half jaar in de lijst, maar steeg deze week 16 plekken (naar 44). Ook Moeders zondag van Graham Swift, voor de derde week in de Top 60, ging omhoog, van 49 naar 42. Bij Audrey Hepburn thuis, het kook-, brieven- en fotoboek van Hepburns zoon Luca Dotti, behaalde de 55ste plaats. En Moedervlekken van Arnon Grunberg, dat zelfs op Moederdag werd gepresenteerd, stormde binnen op 7. Maar dat kwam misschien ook doordat Grunberg afgelopen week werkelijk overal was, als geïnterviewde (in de krant, op radio en tv), als spreker op 4 mei, als ster in boekhandels door het hele land.

Met een zevende plek voor Grunbergs nieuwste roman rukt Echte Literatuur op binnen de bestsellerlijst. Want hoewel de eerste drie plekken als vanouds bezet worden door thrillers en een lifestyleboek, staan er maar liefst vier 'literaire' fictietitels in de toptien (bouquetreeksachtige bestsellers als Een met jou van Sylvia Day en Als de rododendron bloeit van Santa Montefiore buiten beschouwing gelaten): behalve Grunberg, Paulien Cornelisse en Hendrik Groen ook Een klein leven van Hanya Yanagihara, een boek met een enigszins bevreemdende coverfoto van iemand (m/v) van wie niet duidelijk wordt wat hij/zij precies aan het doen is (Huilen? Denken? Poepen?), maar dat drie weken geleden desondanks binnenkwam op 59 en na de uitverkiezing tot Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door doorstootte. De Librisprijs voor Connie Palmen kwam net te laat voor een bestsellernotering, maar volgende week is Jij zegt het vast weer terug in de lijst.

CPNB Bestseller top 10

1. Nicci French Als het zaterdag wordt; Ambo Anthos (7)
Nieuwe thriller rond Frieda Klein
2. Fajah Lourens - Killerbody dieet; Kosmos (3)
Fitness in de keuken
3. Suzanne Vermeer - Hittegolf; A.W. Bruna (2)
Moord in de Algarve
4 .Paulien Cornelisse - De verwarde cavia; Cornelisse (5)
5. Jari Litmanen - Litmanen 10; Voetbal International (2)
6 Hanya Yanagihara - Een klein leven; Nieuw Amsterdam (3)
7 Arnon Grunberg - Moedervlekken; Lebowski (1)
8. Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (61)
9. Santa Montefiore - Als de rododendron bloeit; Boekerij (5)
10. Sylvia Day - Een met jou; A.W. Bruna (1)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

null Beeld .
Beeld .
Meer over