Bob den Uyl Prijs voor P.F. Thomése

Schrijver P.F. Thomése heeft met Grillroom Jeruzalem het beste Nederlandstalige reisboek van het afgelopen jaar geschreven. Dat oordeelt de jury van de Bob den Uyl Prijs. Thomése kreeg de prijs en bijbehorend geldbedrag (7500 euro) vandaag uitgereikt tijdens het VPRO Boeken Festival in Amsterdam.

De Bob den Uyl Prijs werd vandaag voor de negende keer toegekend. De jury, bestaande uit Petra Stienen, Hassnae Bouazza, Pieter-Bas van Wiechen en voorzitter Frans Timmermans, prees het werk van Thomése om de scherpe pen die hij zonder genade gebruikt. 'De tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-Israëlisch conflict werd zelden zo tastbaar als in dit literaire reisverslag, waarin geen platgetreden paden worden betreden, en waarin Thoméses ironie een sterk wapen is.'

De andere genomineerden voor de prijs waren Detlev van Heest (Het verdronken land), Otto Holzhaus (Vroeg of laat komt het goed), Pieter Steinz (Macbeth heeft echt geleefd) Anoek Steketee en Eefje Blankevoort (Dream City) en Leendert van der Valk (Duivelsmuziek).

Meer over