Bn'ers werven nieuwe orgaandonoren

Twaalf bekende Nederlanders gaan maandag live familie en vrienden en fans overhalen om zich te registreren als orgaandonor. Dat doen ze via persoonlijke videoboodschappen die de hele dag worden uitgezonden op YouTube.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Onder anderen Irene Moors, Pia Dijkstra en Giel Beelen doen mee met de actie, die onderdeel is van de Donorweek die maandag begint. De week staat in het teken van de werving van zoveel mogelijk orgaandonoren.

De Donorweek wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Na maandag vinden door heel Nederland acties plaats. Zo zetten veel gemeenten en ziekenhuizen zich in voor het werven van donoren.

Steeds meer mensen laten zich registreren als orgaandonor. Momenteel hebben meer dan 3,5 miljoen mensen vastgelegd dat hun organen na hun dood mogen worden gebruikt voor een levensreddende transplantatie.

Sinds het begin van de Ja of Nee campagne die de overheid in 2009 lanceerde, steeg het aantal mensen dat toestemming gaf met ruim 10 procent, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Toch is er nog steeds een nijpend tekort aan donororganen.

Meer over