Bluebird beste jeugdfilm in Berlijn

De Nederlandse film Bluebird heeft op het filmfestival in Berlijn de prijs voor beste jeugdfilm gekregen. Regisseuse Mijke de Jong, producent Hans de Wolf en hoofdrolspelers Elske Rotteveel en Kees Scholten kregen de Glazen Beer zaterdag uitgereikt, aldus Holland Film....

De film is gekozen door de kinderjury van het Kinderfilmfest, het programmaonderdeel van het filmfestival waarin Bluebird is opgenomen. Het filmevenement duurt nog tot en met zondag.

Bluebird vertelt het verhaal van brugklasser Merel, die van de ene op de andere dag het slachtoffer wordt van pestende medeleerlingen. Het meisje verandert van een vrolijke tiener in een in zichzelf gekeerd kind. De film draait momenteel in de bioscoop.

Een andere Nederlandse productie, de korte animatiefilm Vent van Erik van Schaaik, kreeg de speciale juryprijs van de jongerenjury tot veertien jaar. De vijf minuten durende film gaat over een man die vecht tegen de wind. Het debuut van Van Schaaik kreeg vorig jaar bij het Nederlands Filmfestival in Utrecht twee nominaties voor een Gouden Kalf.

De Zuid-Afrikaanse film U-Carmen eKhayelitsha heeft in Berlijn de hoofdprijs, de Gouden Beer voor de beste film, gewonnen. De film van Mark Dornford-May heeft de tragische opera van George Bizet voor de eerste keer vertaald naar de Zuid-Afrikaanse taal Xhosa en het verhaal geplaatst in een zwarte woonwijk bij Kaapstad.

De in Nederland woonachtige Palestijn Hany Abu-Assad, wiens film Paradise Now werd beschouwd als een belangrijke kandidaat voor de Gouden Beer, moest zich met de 'Blaue Engel' tevreden stellen, een prijs waaraan 25.000 euro is verbonden. De rolprent gaat over twee jeugdvrienden die een zelfmoordaanslag plegen. Het is de derde film van Abu-Assad. Hij geldt als een Nederlands product, omdat hij met een financiële bijdrage van het Filmfonds tot stand is gekomen.

De keuze van U-Carmen eKhayelitsha komt als een grote verrasing. Niet alleen de film van Abu-Assad, maar ook The Wayward Cloud van de Taiwanees Tsai Ming-Liang en The Last Mitterrand, over de laatste maanden van de Franse oud-president Mitterrand (1981-1995), werden grotere kansen toegedicht. De Taiwanees kreeg wel een Zilveren Beer voor een bijzondere artistieke prestatie.

De Zilveren Beer voor de beste acteur ging geheel onverwacht naar de Amerikaan Lou Taylor Pucci voor zijn rol in Thumbsucker. De film gaat over een 17-jarige jongen die nog steeds duimzuigt in een verhaal vol gestoorde families.

De Duitse Julia Jentsch won de Zilveren Beer voor beste actrice. Zij speelde de rol van jonge vrouw die opkomt tegen de nazi's in de film Sophie Scholl - Die letzten Tage. Scholl leidde samen met haar broer Hans in de Tweede Wereldoorlog in München de verzetsgroep Die Weisse Rose. Regisseur Marc Rothemund kreeg de Zilveren Beer voor de beste regie. Tijdens het festival werden zeker zes films vertoond waarin nazi-Duitsland centraal stond.

Meer over