'Blue Suede Shoes' was Carl Perkins' climax

Zanger en gitarist Carl Perkins, een van de grondleggers van de rock 'n' roll is maandag in Jackson in de VS aan een hartaanval overleden....

ARIEJAN KORTEWEG

WELL it's one for the money

Two for the show

Three to get ready

Now go cat go

Alle songschrijvers moeten een steek van jaloezie hebben gevoeld toen ze die regels hoorden. Een simpel aftelversje waarna de hele vierkwartsmaat van de rock 'n' roll kon losbarsten. Mooier begin is in de popmuziek amper gemaakt. Die beginselverklaring wordt bijna zonder begeleiding afgelegd. Gitaar, bas en drums beperken zich tot een vette punt achter elke strofe, alle energie schuilt in de woorden. Meteen erna volgt de waarschuwing:

But don't you, step on my blue suede shoes

You can do anything but stay off off my blue suede shoes.

Je kunt m'n huis platbranden, m'n auto stelen, je kunt me neerslaan, me te schande maken. Je kunt doen wat je wil, maar uhhh uhhh liefje, van m'n blauw-suede schoenen blijf je af.

Hieruit spreekt een narcisme dat je niet van een pachterskind uit het achterland van Tennessee zou verwachten. Maar Perkins, 23 jaar toen hij het nummer schreef, voelde precies aan hoe het zat. De combinatie van verzaking van al het materiële en verheerlijking van het uiterlijk die hij bezong, weerspiegelde feilloos waar de jeugd van Amerika behoefte aan had.

Blue Suede Shoes werd een grote hit. Voor Perkins, die van de eerste royalties een strijkijzer voor z'n vrouw en een Fleetwood Cadillac voor zichzelf kocht. Maar vooral voor Elvis Presley, die ongewild profiteerde van het auto-ongeluk dat Perkins niet lang na de release van de single buiten gevecht stelde.

Het verhaal is klassiek. Als jongetje van zeven fabriceerde kleine Carl zijn eerste gitaar, van een sigarenkistje, een bezemsteel en wat ijzerdaad. In het begin van de jaren vijftig had hij zich zoveel hillbilly aangeleerd, dat hij bij de Sun Studio in Memphis auditie durfde te doen. Sam Phillips, eigenaar van die studio, had net een andere jongeman over de vloer gehad: Elvis Presley.

De eerste nummers, Movie Magg en Gone, Gone, Gone, deden nog niet veel. Maar op 19 december 1955 kwam Perkins naar de studio met - zo wil de legende het - een op de achterkant van een papieren aardappelzak geschreven tekst: Blue Suede Shoes veranderde zijn leven. Perkins werd lid van het Million Dollar Quartet van Sun, samen met Presley, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis.

Anders dan zij heeft hij het succes van zijn begintijd nooit kunnen evenaren. Aan de nummers lag het niet. Boppin' the Blues en Matchbox leken knappe opvolgers, Honey don't en Everybody's Trying to Be my Baby waren goed genoeg om door The Beatles te worden gecoverd.

Als gitarist maakte Perkins school. George Harrison, John Fogerty en Dave Edmunds werden door zijn afgemeten stijl beïnvloed. Maar zelf belandde hij op het tweede plan. Hij raakte aan de drank, probeerde het als country-artiest, tourde tot voor kort nog met zijn zoons op bas en drums, en stuiterde van de ene naar de andere platenmaatschappij.

Ariejan Korteweg

Meer over