Blote Balkenende op de achterbank

'Alle gelijkenissen in dit boek zijn geheel opzettelijk', waarschuwt Alma Mathijsen haar lezers aan het begin van haar debuutbundel Binnen spelen....

Clara Strijbosch

Bekende oude beroemde mannen en een enkele oude vrouw als de koningin zijn voor Alma uiterlijk niet bijzonder aantrekkelijk, maar desondanks gewild. Wat Alma wil leren kennen is het wezen van vlees en bloed onder de lagen macht en decorum. Daarom is ze trots als ze Balkenende heeft verleid. 'Ik heb de premier ontbloot', schrijft ze, hoewel hij volgens het verhaal zijn eigen kleren heeft uitgetrokken en keurig op een stapeltje heeft gelegd. Philips Freriks intrigeert haar omdat ze wil weten wat voor man er schuilgaat achter de gebruikelijke journaalafsluiting. 'Ik wens u nog een heel prettige nacht toe.'

Fijn kledderig is het verhaal over Karin Bloemen; de dames graven met hun handen in bergen zoete bruine chocoladetaart en Alma kruipt tussen Karins borsten ('je tieten zijn een van de zeven wereldwonderen') om de diva op het toneel bij te staan.

'In het huis des Heren is plaats voor velen', zegt Alma tegen Jan Peter Balkenende die ter ontspanning in zijn stamcafé een glaasje melk drinkt. Met deze en andere bijbelwoorden weet Alma de onkreukbare premier te verleiden, zodat hij uiteindelijk netjes uitgekleed op de achterbank van zijn dienstauto zit en zij hem, tot op een bepaald punt, mag bevredigen. Ook in Alma's hart en lichaam is plaats voor velen, als ze maar bekend zijn van de televisie of uit boeken.

Een van de leukste verhaaltjes is het bozige sprookje van haar noodgedwongen vrijage met Klaas Vaak, een klein mannetje met een smerig onderbroekje en gouden laarsjes, die alle mensen neukt tijdens hun slaap. Hij ontvoert Alma naar een plaats in een droom en chanteert haar met de belofte van verlossing, als hij met haar in een toestand van bewustzijn mag neuken. Ze weet listig te ontsnappen door Klaas zijn eigen zand in de ogen te wrijven.

De verhaaltjes in Binnen spelen zijn stoute meisjesfantasieën over een prinses die haar prinsen en prinsessen eigenhandig wakker kust en zich overgeeft aan vrijages met mannen, vrouwen en andere wezens die allemaal maar één ding willen: seks met Alma. Die krijgen ze in overvloed. Tussen al deze lichaamssappen en chocoladetaarten mag een recensent natuurlijk niet zeuren over vreemde stijlbloempjes, maar dat Alma, bijvoorbeeld, de sleutel 'naar het stopcontact brengt' als ze de auto van Philip Freriks wil starten, maakt het lezen er niet soepeler op. De verhaaltjes uit Binnen spelen hebben het meest weg van kliederen in de zandbak. Lekker vies, en daarna allemaal onder de douche.

Clara Strijbosch

Meer over