DE GIDSBloemenprints

Bloemenprints op bloem, met een beetje bloem

Rozen verwelken, schepen vergaan, maar in de mode blijven bloemen bestaan, ziet Cécile Narinx, die elke week schrijft over een modeverschijnsel. Deze keer: bloemenzee. 

Dior.Beeld Peter Stigter

CATWALK

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Bloemen! Zelden gaat er een jaar voorbij waarin er géén bloementrend te bespeuren valt, maar dit seizoen is toch weer anders, omdat het A) een winterseizoen betreft (normaal gesproken zijn het nogal wiedes de zomercollecties die fleurig zijn) en B) de bloemen heel groot en/of heel talrijk zijn. Tel daarbij op dat die bloemen op lange, losse jurken zaten en op royale jassen en een kind begrijpt dat vele catwalks oogden als een bloemenmarkt.

Jil SanderBeeld Peter Stigter

ONTWERPERS

Welke merken? En hoe dan?

De mooiste bloemen kwamen uit de koker van Pierpaolo Piccioli, de ontwerper van het Italiaanse huis Valentino. Niemand kan zulke fraaie lange jurken maken als Piccioli, die ook nog eens een neus heeft voor ontroerend mooie bloempatronen. Bij Armani en Jil Sander zagen we meer behangachtige dessins van bloemen van gelijke grootte, bij Prada waren het uiteraard fluobloemen en bij Dior draaide het om bloemborduursels. Bij Gucci en Dolce & Gabbana mocht het qua kleur een onsje meer zijn.

GUCCI.Beeld Peter Stigter

DAGELIJKS WERK

Hoe gaan wij het dragen?

Om het actueel te houden, strekt het tot aanbeveling om het, net als op de catwalk, lekker lang en los te houden. Bij de winkelketens hangen ongetwijfeld de nodige meer en minder hysterische exemplaren. Wie het iets exclusiever wil, kan eens gaan grasduinen op de site Batsheva.com, van het op dit moment razend populaire ‘prairie folk sixties’-merk uit New York, twee jaar geleden opgericht door Batsheva Hay. Haar gedachte: door elementen die vroeger stonden voor onderdrukking (hoge kragen, lange rokken) zich op moderne wijze toe te eigenen, probeert ze de negatieve lading eraf te halen. Voor de echte prairiefan: Batsheva is er ook in kindermaten.

Het kleine huis op de prairie.Beeld NBC via Getty Images
Armani.Beeld Peter Stigter

ANGSTBEELD

Valkuilen vermijden doe je zo

Hoe leuk de bloemenjurkentrend ook is, het is behoorlijk glibberig terrein. Met een net iets verkeerde lengte, een iets te tuttig motiefje of een te strakke snit hobbel je zo het verkeerde, doodlopende steegje in; dat van de Jordanese poetsvrouw en/of bejaardentehuisbewoonster. Helemaal niks mis met bejaarden of Jordanese poetsvrouwen en al helemáál niet met Mien Dobbelsteen, maar een actueel stijlicoon she is not. Pas op met kleine bloemetjes als je zelf wat minder klein bent, draag er een pittige schoen onder met een kekke hak liefst en in een model dat vér weg blijft bij de gemakspantoffel en het Holly Hobbie-rijglaarsje.

Valentino.Beeld Peter Stigter

NEEM EEN VOORBEELD AAN

Bekende mensen

Ze hadden het zelf vast nooit zien aankomen, de dames Ingalls uit Het kleine huis op de prairie, maar ze zijn in al hun degelijkheid knetterhippe stijliconen. Tuurlijk, vader Ingalls had ook zo zijn charme, maar laten we voor nu even inzoomen op zijn vrouw en vooral zijn dochters. De onschuld, het frisse, het zedige, de vriendelijke bloemetjes en de modelletjes soepjurk zorgen - in 2018 gedragen door volwassen, stoere vrouwen - voor een prettig contrast. Veel heteromannen zullen er niet warm van worden, maar dat draagt bij aan het lekker-puh-effect. Let wel: de mutsen, vlechten en witte panty dienen vooral ín het kleine huis op de prairie te blijven.

Carry Tefsen als Mien Dobbelsteen in 'Zeg 'ns aaa’ mét bloemenprint op bloemenprint.Beeld ANP
Meer over