'Blauwe man' van 'perfecte nieuwjaarsfoto' verovert wereld

Een nieuwjaarsfoto van de Britse fotograaf Joel Goodman doet nog steeds de ronde op internet. Ontluisterend tafereel of kunst?

Mark Moorman
null Beeld Joel Goodman
Beeld Joel Goodman

De dronken man in het blauw ligt gestrekt op het asfalt. Zijn omhooggeschoven T-shirt toont zijn buik. Hij richt zijn hoofd op, gebruikt één hand om zijn broek op te trekken - en strekt de ander uit naar een fles bier. Op de voorgrond wordt een andere man ingerekend door twee geüniformeerde agenten. Een vrouw in een rode rok bemoeit zich er mee. Op de achtergrond een stel feestgangers.

Zomaar een nachtelijk tafereel in Well Street, Manchester, vastgelegd voor de Manchester Evening News, die de beelden op Nieuwjaarsdag publiceerde. Toen een BBC-producent de foto via Twitter verspreidde en vergeleek met 'a beautiful painting', wist internet er wel raad mee. De foto is afgelopen week tienduizenden keren geretweet. En, à la de vliegende Van Persie, duikt 'the man in blue' nu op allerlei plekken op. In De schepping van Michelangelo of in het gras tussen de baders van Seurat, waar hij nog steeds, heel natuurlijk en voor eeuwig, naar zijn bier reikt.

De lokale krant ging op zoek naar de man in blauw, maar hij had geen commentaar op de onverwachte wending die 2016 voor hem had genomen.

Meer over