Blauw en Bont, Ashton Brothers, 10 jaar Boer Zoekt Vrouw

De 8 interessantste programma's dit weekend, van de verhoudingen in de Schilderswijk tot de lol van de winter.

null Beeld NTR
Beeld NTR

1. Blauw en Bont

Zaterdag, NPO 2, 16.00 uur

In dit tweeluik van de NTR onderzoekt presentator Salaheddine in de Haagse Schilderswijk de ingewikkelde relatie tussen de Haagse politie en Hagenaars van allochtone komaf. In het eerste deel behandelt Salaheddine de zaak van de Haagse Moustafa Sealiti, die probeert zijn recht te halen na een stevige confrontatie met een Haagse motoragent. Is er hier sprake geweest van niet gelegitimeerd politiegeweld? Officiële onderzoeken zeggen van niet. Maar niet eerder vrijgegeven videobeelden en getuigen die voor het eerst hun verhaal op tv doen, werpen een ander licht op de zaak.

2. Ashton Brothers: Treasures

Zaterdag, NPO 3, 22.35 uur

Treasures zal de boeken ingaan als de laatste voorstelling waarin de Asthon Brothers in de oorspronkelijke, vierkoppige bezetting te zien zijn. Precies vanavond zal Pepijn Gunneweg in het Oude Luxor Theater in Rotterdam namelijk zijn allerlaatste voorstelling spelen bij de groep, die internationaal is geprezen om hun mix van circus, mime en muziektheater.

Voor Gunneweg was de koek op, de andere drie brothers, Joost Spijkers, Pim Muda en Friso van Vemde, gaan verder als trio. Treasures werd aangekondigd als een best of-voorstelling, maar bleek bij de première in december 2012 toch weer heel veel nieuwe spektakelnummers te bevatten. Uit de viersterren-recensie in de Volkskrant: 'Originele vondsten, prachtige beelden en dito muziek. Dit alles op superieure wijze uitgevoerd door vier mannen die ook tien jaar na hun debuut nog weten te rocken en te raken.

3. Rik Mayall: Lord of Misrule

Zaterdag, BBC 2, 23.05 uur

De BBC wijdt een avond aan komiek Rik Mayall, die afgelopen zomer geheel overwacht overleed op 56-jarige leeftijd. Mayall, bekend van zijn anarchistische post-punksatire in comedyseries als The Young Ones en Bottom. Mayall wordt geëerd door een hele reeks beroemdheden: o.a. Monty Pythonlid Michael Palin, standup comedian Lenny Henry, acteur Simon Pegg, schrijver Ben Elton en presentatrice Ruby Wax leveren een bijdrage aan deze avond, die rond middernacht wordt afgesloten met een bijzondere aflevering van The Young Ones.

4. Close up: Herb en Dorothy, kunstvreters

Zondag, NPO 2, 16.00 uur

Ze zien er nogal gewoontjes uit, sjofel zelfs en ongekamd. Maar Herb en Dorothy Vogel zijn belangrijke New Yorkse kunstverzamelaars en kunstkenners. Al vanaf het begin van hun huwelijk in de jaren zestig verzamelen ze moderne kunst. Met Dorothy's bibliothecaressesalaris betaalden ze de huur, met Herbs salaris, hij werkte bij de post, kochten ze wat ze mooi vonden. Het interesseerde hen niets of een kunstenaar nou en vogue was of niet. Er waren maar twee restricties: het moest mee kunnen in de metro en in hun appartement passen, al was het soms onder het bed. Herb is inmiddels overleden, maar in deze film gaan Herb en Dorothy nog samen op schilderijenjacht.

5. Polar Bear Family and me

Zondag, Canvas, 19.05 uur

'Er zijn niet eens zoveel dieren die de mens als lekker hapje zien', zei natuurfilmer Gordon Buchanan in een interview naar aanleiding van zijn serie Polar Bear Family and me. 'Maar de ijsbeer wel.'

Buchanans team had daarom een soort gepantserde glazen ijsmobiel in elkaar getimmerd om toch zo dicht mogelijk bij de ijsberen te kunnen filmen. Dat werkte goed. Een keer kwam een hongerige ijsbeer zelfs haar snuit tegen het glas duwen. Wat waarschijnlijk de enige (angstige) selfie van een mens met een ijsbeer in de geschiedenis opleverde.

Buchanan volgt op Spitsbergen beer Lyra en haar jongen een jaar lang. Vanaf het moment dat ze wakker worden uit hun winterslaap in de lente, tot in het zomerse jachtseizoen, en tijdens de winterslaapvoorbereidingen in de herfst. Nooit werden ijsberen zo lang van dichtbij gevolgd.

6. NTR Academie: Boddé en de messias

Zondag, NPO 2, 19.10 uur

Muziekcollege van Mike Boddé met gasten (Thijs van Leer en Daniel Reuss, artistiek leider van kamerkoor Cappella Amsterdam), waarin hij twee componisten uit het zelfde geboortejaar (1685) met elkaar vergelijkt: Johann Sebastian Bach en Georg Friedrich Händel.

Twee muziekgenieën. Bach is het bekendst. Maar er is een stuk van Händel dat bekender is dan alles van Bach bij elkaar: de tune van de Champions League. Bij Bach heeft de muziek 'altijd een spirituele ondergrond', zegt Thijs van Leer. Maar Händel is menselijker. Waar zit hem dat dan in? Waarom is het beginkoor van Bachs Weihnachtsoratorium typisch Bach en het Hallelujah uit de Messiah typisch Händel?

7. 10 jaar Boer zoekt vrouw

Zondag, NPO 1, 20.20 uur

Wat vliegt de tijd toch: Boer zoekt vrouw bestaat al weer tien jaar! Op 21 november 2004 reed Yvon Jaspers voor het eerst een erf op met een tas vol liefdesbrieven, en op 4 januari 2015 gaat gewoon weer een nieuw, ongetwijfeld massaal bekeken seizoen van start. Maar eerst is het tijd voor twee jubileumuitzendingen, waarin boeren uit alle seizoenen bij elkaar komen op een landgoed in kerstsfeer. Hoe is het nu met hun liefdeslevens? Hebben ze, dankzij of ondanks het programma, de liefde van hun leven weten te vinden? Onder meer bloemenboer Aad (bekend om zijn voorliefde voor saté op brood) en boer Martin en zijn Wilma, die samen acht kinderen hebben, zijn van de partij.

8. Tales of winter: the art of snow and ice

Zondag, BBC 4, 20.30 uur

Het bijzondere aan Pieter Bruegels Jagers in de sneeuw, bekend schilderij uit 1565 met schaatsers in de verte, is dat het winter is. Voor die tijd was niemand op het idee gekomen om de winter als iets kunstzinnigs of plezierigs te zien. De wintermaanden waren bitter koud en lang en het was altijd de vraag of je genoeg eten en brandhout had om de lente te halen. Bruegel deed iets nieuws. Zijn Jagers in de sneeuw waren de opmaat voor een uitgebreid genre winterschilderijen: Davids strijdlustige Napoleon die de besneeuwde Alpen bedwingt, John Ruskins uitzicht over de woeste bergen van Chamonix, Monet die Vétheuil in de winter schildert. Met blauwen en grijzen.

Meer over