Blanke dichter deed zich voor als Chinees

Michael Derrick Hudson, een blanke Amerikaan van middelbare leeftijd, is deze week in de Verenigde Staten het middelpunt van een zware literaire controverse. Hij deed zich voor als een Chinese dichter.

Michael Derrick Hudson. Beeld The Poetry Foundation
Michael Derrick Hudson.Beeld The Poetry Foundation

Onder het pseudoniem Yi-Fen Chou haalde zijn gedicht The Bees, the Flowers, Jesus, Ancient Tigers, Poseidon, Adam and Eve de bloemlezing Best American Poetry 2015, die dinsdag verscheen. In een zelfgeschreven biografie achter in het boek onthulde hij zijn ware identiteit - die een verrassing was voor de samensteller van het boek. 'Er is een heel simpele verklaring voor het gebruik van mijn nom de plume', schrijft hij.

Verkeerde keelgat

Zijn gedicht werd onder zijn 'blanke' naam veertig keer afgewezen. Onder Chinees-Amerikaanse naam vond het wel zijn weg naar het literaire tijdschrift Prairie Schooner en vervolgens naar de prestigieuze bloemlezing. Samensteller Sherman Alexie zit nu behoorlijk in zijn maag met de kwestie. Alexie, zelf een Native-American met Indiaanse voorouders, legde een pijnlijke verklaring af over de kwestie. Bij de selectie van de gedichten had Alexie zich voorgenomen om 'meer oog te hebben voor gedichten van vrouwen en leden van minderheden.' Het gedicht sprak hem ook aan vanwege de Chinese naam van de auteur. 'Omwille van mijn missie om ondervertegenwoordigde dichters meer aandacht te schenken, heb ik het gedicht met een bijzondere belangstelling gelezen', schrijft hij.

Op poëzieminnend Twitter ontstond minder ophef over deze positieve discriminatie, dan over de raciale wisseltruc van Hudson. Die schoot bij veel poëzieliefhebbers en dichters in het verkeerde keelgat. 'Als ik de privileges van een blanke man nodig heb, gebruik ik voortaan de nom de plume Michael Hendrick Hudson', tweette de dichteres Emily Paige Wilson.

Wie zich voordoet als iemand van een ander ras, kan doorgaans op weinig sympathie rekenen in de Verenigde Staten. In juni bleek dat een zwarte politieke activiste, Rachel Dolezal, een blanke vrouw was. Dat zij zich de maatschappelijke achterstelling van de African-Americans toeëigende leidde tot veel verontwaardiging.

Meer over