AlbumrecensieFor the First Time

Black Country, New Road mag met recht een postpunksensatie heten ★★★★☆

null Beeld

Iedere jonge band die tegenwoordig een dissonante funkgitaar in zijn liedjes stopt, een knauwende, praatzingende zanger heeft, of even een saxofoon laat toeteren, wordt in het hokje ‘postpunk’ geplaatst. Maar echte postpunk, zoals die begin jaren tachtig gemaakt (maar nog niet genoemd) werd, moest vooral vernieuwend zijn, en dat is een band als Shame bijvoorbeeld beslist niet.

Maar dat is Black Country, New Road, de jongste Britse hype in dit genre, als een van de weinige dus wél. Het nu verschenen debuutalbum van dit zevental werd voorafgegaan door een viertal singles, die allen op For the First Time zijn terug te vinden. Hindert niet, zo bij elkaar maken ze nog meer indruk.

Je hoort striemende rockgitaren, onheilspellende zang, en fluit en viool die niet alleen ontregelen maar ook bijdragen aan spannende texturen. Op papier misschien niet echt nieuw, maar de combinaties die ze ermee maken verrassen steeds. Zeker als er ook nog eens regelmatig opzwepende stukjes klezmer in worden verweven.

Black Country, New Road mag met recht een postpunksensatie heten.

Black Country, New Road

For the First Time

Pop

★★★★☆

Ninja Tune/PIAS

Meer over