AlbumrecensieThe Sacred Veil

Bitterzoete koorzang over de dunne sluier tussen leven en dood ★★★☆☆

Eric Whitacre Beeld
Eric Whitacre

Het nieuwe album van de Amerikaanse componist en koordirigent Eric Whitacre komt voort uit een samenwerking met dichter Charles Anthony Silvestri. The Sacred Veil, de dunne sluier tussen leven en dood, is een verzameling gedichten van Silvestri’s hand. Die teksten worden afgewisseld met blogs van diens vrouw. Zij schreef die toen ze kanker had, waaraan ze uiteindelijk overleed. Het stuk had in maart zijn Nederlandse première moeten beleven in de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw.

Whitacre dirigeert hier het Los Angeles Master Chorale, dat strak schakelt tussen bitterzoete samenklanken en snelle achtervolgingen en grote sprongen, zoals in I’m Afraid We Found Something, over de onbegrijpelijke diagnose en het besef dat het ernstig is.

De vrouwenstemmen glijden spookachtig omhoog in You Rise, I Fall, waarin zij sterft en zo haar ellende ontstijgt, terwijl hij op dat moment juist wegzakt in de zijne. Zijn wanhoop klinkt in de tenoren, zijn berusting in de bassen. De cellopartij (gespeeld door Jeffrey Zeigler) is een stoorzender tussen de meditatieve koorklanken.

Eric Whitacre

The Sacred Veil

Klassiek

★★★☆☆

Signum Classics

Posterboy

Eric Whitacre is de posterboy van de koormuziek. Waarom lopen koren wereldwijd met hem weg? Lees ons interview uit 2017.

Meer over