Drama

Birthday Girl

Nicole Kidman als internetbruidje

De Britse gebroeders Butterworth - regisseur Jez, scenarioschrijver Tom en producent Steve - zijn er speciaal voor naar Moskou gegaan. Ze zochten drie Russische acteurs voor hun komedie Birthday Girl, maar er was een probleem: niemand van de auditerende Russen sprak een woord Engels.

Dat is althans de verklaring die de broers geven voor de uiteindelijke, wat vreemde rolverdeling in Birthday Girl.


Nicole Kidman speelt het internetbruidje Nadia, en het duo Mathieu Kassovitz en Vincent Cassel (de een regisseerde de ander in Métisse, La haine en The Crimson Rivers) treedt op als Russisch vriendenpaar.


Hun Russisch is niet vlekkeloos, maar klinkt overtuigend genoeg. Om realisme was het de Butterworths toch niet te doen: in het frivole Birthday Girl draait alles om kluchtige situaties en milde ironie.


Om een eind te maken aan zijn eenzaamheid bestelt de verlegen bankbediende John (Ben Chaplin) via internet een Russische vrouw. Nadia spreekt geen Engels, maar blijkt de geheime verlangens van John prima aan te voelen.


Het stille huwelijksgeluk wordt ruw verstoord wanneer Joeri en Alexei, Nadia's 'neefjes', plotseling op de stoep staan. De Russen bedriegen de boel, en van een moderne relatiekomedie verandert de film in een dwaze misdaadthriller. Waarbij het uiteraard handig uitkomt dat John bij een bank werkt, en Nadia moet bewijzen dat ze niet alleen maar aan geld denkt.


Zowel Kidman, die direct na de opnamen van Moulin Rouge en The Others nog wat energie over had, als de twee Fransen hebben duidelijk lol in hun ongewone optreden. Ze weten zelfs de flauwste grappen aardig op te dienen. Dat is ook nodig, want het scenario blinkt niet uit in originaliteit.


Dankzij de niet-Russische Russen valt er aan Birthday Girl nog iets te beleven.


Meer over