FilmrecensieBirds of Prey

Birds of Prey is topamusement, dat een fantastisch contrast vormt met Joker ★★★★☆

Het plezier van de overwegend vrouwelijke cast spat van het scherm.

null Beeld

Een stomdronken Harley Quinn, het psychopathische vriendinnetje van de Joker, legt het fijntjes uit, snotterend aan de bar. Ze heeft altijd een dienende rol gehad. Verder gaf niemand een fuck om haar.

De tijden zijn veranderd: door de superheldenfilms waait tegenwoordig een andere, vrouwvriendelijkere wind. Birds of Prey gaat juist over háár: na een akelige breuk met de man die we de hele film niet zien, moet zij op eigen benen zien te staan.

De feministische boodschap over vrouwelijke solidariteit moge duidelijk zijn, maar Birds of Prey is vooral verrukkelijk als de film gewoon wil entertainen, met een combinatie van nietsontziend geweld en humor. Verfrissend pretentieloos: niemand uit de overwegend vrouwelijke cast neemt dit alles te serieus, en hun plezier spat van het scherm.

Tel daar bij op dat scenarist Christina Hodson hier en daar een verrassende afslag maakt, een aantal homoseksuele personages opvoert zonder er een punt van te maken en regisseur Cathy Yan haar lekkere actiescènes laat plaatsvinden op originele locaties. Topamusement, dat een fantastisch contrast vormt met Joker. Drie keer raden wie dan de echte jankerd blijkt.

Birds of Prey

Actie

★★★★☆

Regie Cathy Yan

Met Margot Robbie

110 min., in 121 zalen.

Meer over