Bio-tv

Nog maar weer eens beleefd aanbevolen: Jamie Oliver goes Italian. Deel 2 was dinsdag al te zien op RTL 5 (642 duizend kijkers), maar ging gisteren in de reprise op 7, een dubbelslag die in ieder geval vorige week nog goed was voor zo’n driehonderdduizend belangstellenden extra, en die aantallen...

Wim de Jong

Tweemaal Profiel woensdag. Zo zie je dat gezamenlijke programma van de KRO en Human maandenlang niet in je gids terug, zo krijg je op één avond een dubbelportret van Bassie & Adriaan plus een mini-bio van Simon Vinkenoog uitgeserveerd. In de eerste bijdrage maakte Fons de Poel op de van hem bekende indringende wijze ‘de woede van de armoede’ inzichtelijk die het Vlaardingse clownsduo in vijftig jaar tot de miljonairsstatus opstuwde. In de tweede hield Cees Overgauw in 35 minuten even met onze nationale Beat Poet pas op de plaats (voor zover in Vinkenoogs geval mogelijk natuurlijk) om terug te kijken op 79 jaar actief ‘vreugde in het leven scheppen’.

Dat ze respectievelijk in de vooravond en na elven op Net 2 werden uitgezonden en allebei zulke verschillende performers portretteerden, moet waarschijnlijk zowel kijkers uit de hoge als de lage cultuur de komende maanden voor Profiel zien te winnen, een andere reden voor deze sandwich kan ik tenminste zou snel niet bedenken. Ook kan uit de gemaakte keuzen voor de hoofdpersonen worden afgeleid dat de journalistieke actualiteit in het bio-programma (men begon ooit met Hirsi Ali; dat portret wordt volgende week trouwens herhaald) niet meer zo’n zware rol speelt als in vorige seizoenen het geval was. Mij ook prima.

Sterker: ik vind het te midden van al die talkshows en realityseries eigenlijk zulke prettig-informatieve tv, dat ik al voorzichtig droom van een dagelijks biografisch portret van een halfuurtje, bij toerbeurt te verzorgen door alle publieke omroepen, met medewerking van alle topinterviewers maar ook beginnende tv-makers die in Hilversum rondlopen, en gewijd aan elke Nederlander die bij, zeg maar, meer dan honderdduizend mensen bekend is.

Meer over