NieuwsGrammy Awards

Billie Eilish sleept álle belangrijke Grammy’s in de wacht en schrijft geschiedenis

Het had zondagnacht een spannende wedstrijd kunnen worden, de uitreiking van de Grammy Awards. Zou de buit eerlijk verdeeld worden tussen de twee grote nieuwe popvrouwen van het afgelopen jaar?

Billie Eilish ging naar huis met beeldjes voor alle belangrijke Grammy-categorieën.   Beeld AFP
Billie Eilish ging naar huis met beeldjes voor alle belangrijke Grammy-categorieën.Beeld AFP

Vooraf werd nog opgewekt gespeculeerd over een gelijk opgaande race. Zangeressen Lizzo en Billie Eilish waren genomineerd voor de belangrijkste categorieën van de Amerikaanse muziekprijzen. En verdiend: de twee albums waren beide opzienbarend. Het liep anders.

Aan het einde van een lang en emotioneel prijzengala waren het Billie Eilish en haar broer Finneas die met hun armen vol gouden beeldjes naar huis gingen. Ze schreven geschiedenis, want Eilish sleepte álle belangrijke awards binnen. Ze werd bekroond voor ‘Lied van het jaar’, voor ‘Beste album’, voor ‘Opname van het jaar’ en voor ‘Beste nieuwe artiest’. En ze kreeg er nog een vijfde prijs bij in een minder belangrijke categorie: ‘Pop vocaal album’.

Vijf Grammy Awards, voor een zangeres die net 18 is geworden: daarmee schrijft Eilish natuurlijk geschiedenis. De laatste keer dat een artiest de vier grote Awards ophaalde, was in 1981. Toen won zanger Christopher Cross de hoofdprijzen, wat niet door iedereen werd gewaardeerd. Bij de uitverkiezing van Billie Eilish was er echter nauwelijks tot geen controverse. Haar persoonlijke, door weinig voor de hand liggend emoties gedreven plaat When We All Fall Asleep, Where Do We Go veroverde de wereld met een zelden vertoonde slagkracht. Het nummer Bad Guy werd een wereldhit en een strijdlied voor een nieuwe generatie popfans.

De enige die verbaasd was over de uitverkiezing, was uiteindelijk Billie Eilish zelf. Althans, zo deed ze het voorkomen bij haar dankwoorden. ‘We zijn verward en dankbaar’, zeiden de broer en zus, met de zoveelste gouden grammofoon in hun handen. ‘Maar wij vinden dat Ariana Grande de beste plaat van het jaar heeft gemaakt.’

Het gala was een achtbaan van emoties, vooral door de plotselinge dood van basketballer Kobe Bryant. Presentator Alicia Keys herdacht hem in een mooie toespraak en zong het lied It’s So Hard to Say Goodbye met de zangers van Boys II Men.

En er was nog een optreden dat het hele Staples Center stil liet vallen. Zangeres Demi Lovato, die in 2018 in het ziekenhuis belandde na een overdosis, kwam voor het eerst weer het podium op. Zij zong haar nieuwe lied Anyone, waarbij weinig toeschouwers het droog hielden. Lovato zelf ook niet. Ze moest haar twee keer opnieuw beginnen met haar optreden, omdat de emoties te hoog opliepen. Maar uiteindelijk zong ze de sterren van de hemel, terwijl tranen over haar wangen liepen. Het was een Grammy-moment waarover nog lang zal worden nagepraat.

Zangeres Lizzo ging, ondanks de ‘clean sweep’ van Billie Eilish, niet met lege handen naar huis. Zij won Grammy’s voor ‘Traditionele r&b performance’ (Jerome) én ‘Pop solo optreden’, voor haar nummer Truth Hurts. Daarmee versloeg zij Ariana Grande en Taylor Swift, die allebei een slechte Grammy-jaargang beleefden.

De Recording Academy, die voorafgaand aan de uitreiking werd geplaagd door schandalen, maakte met de prijzenregen wel veel goed voor de vrouwen in de pop. Anders dan voorgaande edities hadden de mannen het nakijken, al waren er mooie awards voor de megahit Old Town Road van Lil Nas X en Billy Ray Cyrus. En zanger Anderson Paak kreeg een paar mooie Grammy’s, voor ‘Beste r&b album’ en ‘Beste r&b performance’.

Nederlands succes was er ook, en niet voor het eerst. Het Metropole Orkest won voor de vierde keer een Grammy Award. Dit keer ging het orkest naar huis met de prijs voor ‘Beste arrangement instrumentaal en vocaal’, met het lied All Night Long, dat werd opgenomen met zanger en multi-instrumentalist Jacob Collier. De Amsterdamse psychpopband Altin Gün, die was genomineerd voor ‘Beste wereldmuziek’, wist hun nominaties uiteindelijk niet te verzilveren.

Het buitengewone verschijnsel dat Billie Eilish heet

Ze is 17, enigmatisch en al twee jaar een sensatie: popfenomeen Billie Eilish. De Volkskrant keek de toekomst van de popmuziek een leerzame dag lang recht in het gezicht.

De winnaars (categorie algemeen)

Opname van het Jaar: Bad Guy - Billie Eilish
Album van het Jaar: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? - Billie Eilish
Nummer van het Jaar: Bad Guy - Billie Eilish
Beste Nieuwe Artiest: Billie Eilish
Beste solo-optreden (pop): Truth Hurts - Lizzo

Bekijk hier het volledige overzicht van de genomineerden en de winnaars in alle categorieën.

Meer over