Bill Paxton (1955 - 2017) was meer dan de ideale bijrolacteur

De Amerikaanse acteur Bill Paxton, op 61-jarige leeftijd overleden aan complicaties bij een operatie, voelde zich prima thuis in films waarin de wereld leek te vergaan.

Mark Moorman
Bill Paxton. Beeld epa
Bill Paxton.Beeld epa

Hij was de man die temidden van het tumult de lichte toets kon aanbrengen daarbij geholpen door een accent dat hij aan zijn geboorteplaats Fort Worth, Texas te danken had. Hij speelde een van de hoofdrollen in spektakelfilm Twister (1996), een van de Hollywoodhits van de Nederlandse regisseur/cameraman Jan de Bont. Samen met zijn ex (Helen Hunt) maakt hij de hele film jacht op tornado's, waarbij de sublieme special effects de eigenlijke hoofdrol voor zich opeisen.

En hoewel Paxton nooit beschouwd werd als een grote Hollywoodster had hij een belangrijke bijdrage in een paar van de succesvolste films uit de jaren tachtig en negentig. Hij was te zien in The terminator (1984), Aliens (1986), Predator 2 (1990), True lies (1994) en Apollo 13 (1995). Zijn samenwerking met Terminator en Aliens-regisseur James Cameron leidde in 1997 tot een rol in een van de succesvolste films uit de geschiedenis, Titanic, als de diepzeeonderzoeker die naar het wrak van het gezonken passagiersschip duikt, in feite het alter ego van regisseur Cameron zelf.

Perfect in elk ensemble leek hij de ideale bijrolacteur, maar twee moderne film noirs uit de jaren negentig, One false move (1992) en vooral A simple plan (1998) van Sam Raimi, lieten zien dat Paxton veel meer in huis had dan het bestrijden van filmmonsters. Bekend Paxton-triviafeitje is dat hij als acteur het hoofd moest bieden aan zowel de Terminator, een Alien en de Predator.

Tussen 2006 en 2011 speelde hij de hoofdrol in de goed ontvangen HBO-serie Big Love, waarvoor hij drie Golden Globe-nominaties kreeg.

Als achtjarige was Paxton blikvanger op een klassieke nieuwsfoto, waarbij hij te zien is als jongen die op 22 november 1963 uit de menigte omhoog wordt getild om te zien hoe president Kennedy hotel Texas in Fort Worth verlaat. Kennedy zou later op die dag in Dallas worden vermoord.

Bill Paxton in november 2016 op de NAACP Image Awards in Pasadena, Californië. Beeld epa
Bill Paxton in november 2016 op de NAACP Image Awards in Pasadena, Californië.Beeld epa
Meer over