'Bij RTL waren de bekende types kennelijk op'

null Beeld Hilde Harshagen
Beeld Hilde Harshagen

U leest dit in een medium dat over een handvol jaren niet meer bestaat. Tenminste, als de toekomstvoorspellingen van Rob Wijnberg uitkomen. Gisteren, in Coen Verbraaks Kijken in de ziel, mochten we meekoekeloeren in de glazen bol van 's lands meest prominente journalisten. Voornaamste schot voor de boeg: de kranten krijgen het zwaar. En op de vraag aan hoofdredacteur Frits van Exter of 'zijn' Vrij Nederland over vijf jaar nog zou bestaan, antwoordde hij: 'Geen flauw idee.'

Die voorspellingen had ik verder ook wel kunnen doen, maar goed: het was toch goed dat het nog eens voorspeld werd. Verder weinig nieuws: PowNed-opperhoofd Dominique Weesie noemde zijn eigen omroep een 'uit de hand gelopen grap' en Frits Wester bleek geen liefhebber: 'Als ik dat zie, denk ik: is dat de kant die we op moeten?' Laat je niks wijsmaken, Frits: niets moet.

De bijdrage van Johan Derksen aan deze doemscenario's bleef beperkt tot de nogal voor de hand liggende vaststelling dat kranten en tijdschriften trage media zijn. Derksen, onder wiens leiding bij Voetbal International naast een tijdschrift ook een populaire site, een radiostation, een uiterst succesvolle boekenuitgeverij en een prijswinnend televisieprogramma uit de grond werden gestampt, trapte op het andere net af met een nieuw seizoen voetbalgeouwehoer. En daar zaten ze weer, de drie caballero's van RTL7: Gijp, Genee en Derksen. Alsof de egootjes niet ruim een maand geleden zo hard met elkaar in botsing waren gekomen dat ze in het Kurhaus nog altijd de scherven bij elkaar aan het zoeken zijn. Het gepraat over niets was plotseling overgegaan in een oorlogje om niets, maar kennelijk was er gedurende de voetballoze weken besloten tot een voor alle partijen voordelig staakt-het-vuren: Derksen hield weer zelf uitgegeven boeken in de hoogte, Van der Gijp gierde als vanouds en Genee mompelde weer een paar keer 'wat dat betreft'. Dus wat dat betreft. Wel hadden de analysehooligans een afspraak gemaakt: er werd meer dan ooit over voetbal gesproken, het aantal palendansvereniginganekdotes bleef ver achter bij het programmagemiddelde.

Niet alleen Derksen huppelde gisteravond van net naar net: Ferry Doedens, het opgewonden GTST-standje, nam om 19 uur Caroline Tensen op sleeptouw door 'zijn' Friesland en was een half uur later al bezig om onder water sloten open te sjorren in Fort Boyard, een tamelijk onbegrijpelijke BN'er-spelshow die ook in herhaling maar nergens op wil slaan. Art Rooijakkers, de presentator van dienst, nam niet veel later ook weer wraak op zichzelf, door in De slimste mens z'n zoveelste overwinning op rij te boeken.

Bij RTL 5 waren de bekende types kennelijk op: daar moest de kijker het doen met sterren van eigen makelij, zoals Roy Donders en de Oh Oh Cherso-gladiolen Sterretje (of 'Tony'), Matsoe Matsoe ('Joey') en Jokertje, de aandoenlijke snelprater die de hele dag z'n spierballen zit op te duwen. En als zelfs die bron opdroogt, is er nog een groep die ik zelf nog niet kende: de familie van de BN'er.

In de keuken van Robert Kranenborg namen de vader van Egbert-Jan Weeber en de zoon van René Froger het op tegen de schoonzus van Eddy Zoey, ene Ellen-Claire: 'Hij is Michelin kokende sterrenchef en ik ben uit Friesland. Ik bedoel, weet je, dan ga ik wel effe van plok!' Een eigen talkshow kon onmogelijk veraf zijn.

Wie weet verdwijnt de krant, ooit. Maar de BN'er en z'n familie, die nooit.

Meer over