Review

Big Boi voor het eerst in Amsterdam: hard en goed

AMSTERDAM - Het was bijna schattig om een rapper van 35 jaar, die bijna twintig jaar actief is in de hiphop en ruim 25 miljoen albums verkocht, te horen vertellen dat hij voor het eerst in Amsterdam is.

Van onze verslaggever Menno Pot
Big Boi in 2004. © EPA Beeld
Big Boi in 2004. © EPA

Maar Antwan 'Big Boi' Patton jokte niet: zelfs met OutKast (het duo waarmee hij een ster werd) trad hij maar één keer in Nederland op, op Pinkpop 2001, en destijds zal het niet van Amsterdams coffeeshopbezoek gekomen zijn. Nu wel, zo vertelde hij, maar een sufgeblowde boel was het niet op het Paradiso-podium.

Hard en goed
Sterker: het was hard en goed, en daarom was het jammer dat het zich allemaal afspeelde in de uitloopgroef van een maandagavond, ruwweg tussen één en twee uur 's nachts. Slechts een paar honderd mensen offerden hun nachtrust op. Voor hun ogen kroonde Big Boi zichzelf tot dé hiphopster van 2010.

Verrassend, want OutKast-collega André 3000 werd doorgaans toch wat hoger aangeslagen. Big Boi was het hiphopgeweten van het duo, maar André was de alleskunner, de Prince van de hiphop.

Maar toen verscheen, in juli, Big Bois solodebuut Sir Lucious Left Foot: The Son Of Chico Dusty, een spetterende, extravagante cocktail van hiphop, disco, funk en wat al niet.

Aangenaam basaal
Extravagant was het niet in Paradiso, waar Big Boi het aangenaam basaal hield: een deejay en een rappende secondant, meer had hij niet nodig voor een krachtig optreden, dat een bloemlezing uit zijn hele loopbaan was.

Het openingssalvo bestond uit OutKast-materiaal, tot de wereldhit Ms. Jackson (2000) aan toe, en het werd nog beter toen het recente solowerk aan de beurt kwam: Shutterbugg heeft al bijna de status van klassieker, van het tweeluik Tangerine en You Ain't No DJ spatten werkelijk de vonken af.

Flavor Flav
Big Boi wilde dansende meisjes op het podium! En wie was die man met dat enorme uurwerk om zijn hals, die dames ronselde en de planken op begeleidde? Ja, het was Flavor Flav, de legende, die die avond met zijn eigen Public Enemy in dezelfde zaal had opgetreden.

Big Boi zal zijn eerste Amsterdamse nacht niet licht vergeten.

Meer over