Bezoek Wikipedia fors gedaald door Google

Iedereen die regelmatig Google gebruikt zal het zijn opgevallen: sinds enige tijd staat er bij bepaalde zoektermen een blokje met wat feiten en beeldmateriaal aan de rechterkant van de pagina. In alle landen waar Google het zogenoemde Knowledge Graph heeft geïntroduceerd, waaronder Nederland, is het bezoek aan Wikipedia fors gedaald. Dit meldt Wikipediocracy, een blog dat kritiek levert op Wikipedia.

Heleen van Lier
Google Knowledge Graph. Beeld Google
Google Knowledge Graph.Beeld Google

Hoewel de Knowledge Graph is voorzien van een link naar de bron van de informatie, naast Wikipedia zijn dat onder andere CIA World Factbook en Freebase, lijkt de geboden informatie toereikend te zijn voor de meeste zoekers. Veel van hen klikken helemaal niet meer door naar de bron voor meer informatie, zo blijkt uit cijfers van Wikipedia zelf. Sinds Knowlegde Graph eind 2012 werd uitgerold, hebben de Engelstalige pagina's 21 procent van de bezoekers verloren, de Duitse Wikipedia is 30 procent gedaald en de Spaanse 29 procent. In Japan is het bezoek 25 procent gedaald.

Bijdragers
De inhoud van Wikipedia, 30 miljoen pagina's in 287 talen, wordt volledig door vrijwilligers verzorgd en gecontroleerd. Deze vrijwilligers worden tevens aangespoord door het vele gebruik van Wikipedia, en laat dat nou het tweede grote probleem van Wikipedia zijn. Al sinds 2007 raakt Wikipedia zeer geleidelijk, maar consequent bijdragers kwijt.

Dat juist Google een nagel aan de doodskist van Wikipedia timmert, is een sterk staaltje ironie. De twee internetbedrijven zijn namelijk verwikkeld in een afhankelijkheidsrelatie. Wikipedia, de grootste online encyclopedie, dankt zijn succes grotendeels aan Google, de grootste zoekmachine ter wereld. 60 tot 70 procent van het bezoek aan Wikipedia komt via Google - bij het zoeken op namen of begrippen staan de pagina's van Wikipedia steevast in de hoogste regionen op de lijst met zoekresultaten.

Donateur
Ook is Google een belangrijke donateur van Wikipedia, de site doet niet aan advertenties en is afhankelijk van giften om de servers en de 150 medewerkers te financieren. Maar de miljoenendonaties van Google waren niet geheel altruïstisch. Door de openbare informatie van Wikipedia was het aantrekkelijk Google te gebruiken. En nu dient het dus als ruggegraat voor de Knowlegde Graph.

Met de Knowlegde Graph wil Google de eerste informatiebehoefte nog sneller bevredigen, met als belangrijkste gevolg dat de bezoeker minder snel wegklikt van de Google-pagina's, en dus meer tijd heeft om op de advertenties te klikken. Een goede Knowlegde Graph levert Google dus veel geld op. Google werkt ondertussen hard aan eigen kennisdatabanken, zoals Freebase, voorheen Metabase, dat Google in 2010 kocht. Daarmee wordt de afhankelijkheidsrelatie tussen Google en Wikipedia eenzijdig doorbroken, en is de vraag of Wikipedia standhoudt.

Google Knowledge Graph van Lionel Messi. Beeld Google
Google Knowledge Graph van Lionel Messi.Beeld Google
Meer over