Beyoncé komt met remix nummer 1-hit Mi Gente voor orkaan- en bevingsslachtoffers

Mi Gente van de Colombiaanse zanger J. Balvin en Fransman Willy William was al één van de grootste hits van het jaar. Nu zal de huidige nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 wereldwijd waarschijnlijk door het dak gaan. Aanleiding is de uitgebrachte remix van het nummer waarop zangeres Beyoncé in het Spaans, Engels en Frans meezingt. 'Queen Bey' wil met de opbrengsten van deze nieuwe versie van het populaire liedje geld inzamelen voor de slachtoffers van orkanen Harvey, Irma en Maria en de recente aardbeving in Mexico.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Beyoncé Beeld YouTube
BeyoncéBeeld YouTube

'Lift up your people. From Texas to Puerto Rico. Dem Islands to Mexico', zingt Beyoncé in de nieuwe versie van Mi Gente. Toch is het vooral haar bijdrage in het Spaans die indruk maakt. Nu is het niet voor het eerst dat de Amerikaanse zangeres in die taal te horen is. Ooit zong Beyoncé Irreemplazable, een Spaanstalige versie van haar bekende hit Irreplaceble. Maar het verschil met die andere wereldster die zich dit jaar aan het Spaans waagde, Justin Bieber, is enorm.

De Canadese zanger zong onder meer het refrein mee van Despacito van zanger Luis Fonsi en rapper Daddy Yankee. Het aanstekelijke liedje van het Puerto Ricaanse duo was toen al een dikke hit, maar werd dankzij de bijdrage van Bieber een van de succesvolste nummers aller tijden. Het is het meest bekeken liedje op YouTube ooit geworden en was volgens streamingsdienst Spotify wereldwijd de absolute zomerhit van dit jaar.

Compassie

Het is een effect dat Beyoncés bijdrage aan Mi Gente ook wel eens zou kunnen krijgen. Binnen een halfuur na het verschijnen van de clip op YouTube hadden al 100 duizend mensen ernaar gekeken. Inmiddels staat de teller op ruim 1,5 miljoen views. En ook op Tidal en Spotify is de nieuwe versie van het Spaanstalige nummer razendpopulair.

Mi Gente was al sinds het eind juni werd uitgebracht een floorfiller. Het is lastig stil blijven zitten bij de hypnotiserende mix van Afrikaanse en Caribische beats en rauwe elektronische breaks. Een remix van Voodoo Song van Willy William - eerder verantwoordelijk voor dat haast even aanstekelijke 'Ego, ego, Ego, ego, Allez, allez, allez.'

Al zijn het ook de positieve teksten van J. Balvin, die in 2013 doorbraak met 6AM en eerder dit jaar met Pitbull en Camila Cabello een grote hit had met Hey Ma, die van Mi Gente een feelgood liedje maken. Zijn oproep tot eenheid en gelijkheid onder Latino's, Chicano's en Caribische eilandbewoners ('Mi musica no discrimina a nadie') kan niet anders dan op ieders sympathie rekenen. En dat was nog voordat natuurrampen de Amerikaanse en Caribische regio troffen.

Vooral Beyoncé toonde zich behoorlijk begaan. Eerst met de slachtoffers van haar geboortestad Houston, nadat orkaan Harvey daar enkele weken geleden de boel onder water zette. Beyoncé gaf miljoenen dollars uit aan hulpgoederen en materialen voor de wederopbouw. Ook bezocht de zangeres inwoners van de Texaanse stad die door het natuurgeweld hun huizen hadden moeten verlaten.

Later was eenzelfde compassie van de de 36-jarige Beyoncé te bespeuren nadat orkaan Irma het Caribisch gebied en Florida trof, de aarde beefde in Mexico en orkaan Maria Puerto Rico in chaos dompelde. Pikant detail: ook de kleurrijke, opeengepakte huisjes van de wijk La Perla, die te zien waren in de videoclip van Despacito, werden weggevaagd.

Benefiet

Vooral de ellende in Puerto Rico heeft ook andere artiesten de afgelopen dagen tot actie aangezet. Rapper Pitbull gebruikte zijn privévliegtuig om getroffen kankerpatiënten vanuit een Puerto Ricaans ziekenhuis naar de Verenigde Staten over te brengen. Jennifer Lopez en Marc Anthony zijn onder de naam Somos Una Voz (Wij zijn één stem) een grootscheepse hulpactie voor de bewoners op het Amerikaanse eiland in de Caribische zee begonnen.

Hamilton-bedenker Lin-Manuel Miranda schreef een ode aan Puerto Rico en heeft een liedje, dat volgende week uitkomt, ingezongen met een keur aan bekende artiesten met Puerto Ricaanse wortels. Daarnaast maken artiesten als Chris Brown, Cardi B (de nieuwe Amerikaanse koningin van de rap), Daddy Yankee, DJ Khaled, A$AP Ferg, Fifth Harmony en Iggy Azalea zich op voor een benefietconcert in Brooklyn (New York) op 17 oktober.

Wie daar ook op het podium te zien zal zijn: Beyoncés echtgenoot Jay-Z en ook, voor het eerst sinds haar bevalling in juni van tweeling Sir en Rumi Carter, 'Queen Bey' zelf.

Meer over