AlbumrecensieBlackbirdsv

Bettye LaVette doet Billie Holiday en Aretha Franklin vergeten ★★★★☆

Bettye LaVette. Beeld
Bettye LaVette.

Na haar prachtalbum met repertoire van Bob Dylan (Things Have Changed, 2018) komt soulzangeres Bettye LaVette (73) opnieuw met een conceptuele coverplaat. Op Blackbirds vertolkt ze liedjes die groot gemaakt zijn door zwarte zangeressen, aangevuld met Paul McCartneys Blackbird.

En wat is het een genot om LaVette’s machtige, intense soulstem Strange Fruit en I Hold No Grudge te horen zingen, alsof de klassiek geworden versies van Billie Holiday en Nina Simone nooit hebben bestaan. Net als toen ze zich inleefde in Dylans repertoire ben je bereid die bekende versies onmiddellijk te vergeten.

Er zit zo veel persoonlijkheid en emotie in Lavette’s stem, dat het lijkt alsof ze elke lettergreep zelf heeft geschreven. En dat niet jaren geleden, maar nu. Want dat is helaas nog iets wat de liedjes op Blackbirds gemeen hebben: de rassenongelijkheid waaruit ze voortkomen is nog even actueel. De begeleiding van uitmuntende muzikanten als gitarist Smokey Hormel geeft deze nieuwe bewerkingen extra glans.

Bettye LaVette

Blackbirdsv

Pop

★★★★☆

Verve/Universal

Meer over