Bette Westera wint Gouden Griffel met Doodgewoon

Voor het eerst in twintig jaar is er een dichtbundel bekroond tot beste kinderboek van het jaar: Doodgewoon van Bette Westera krijgt de Gouden Griffel. De jury noemt de bundel met verdrietige én vrolijke verzen over de dood 'een geschenk voor het leven'. Westera (1958) is al jaren actief als schrijver en dichter en won eerder dit jaar met hetzelfde boek al de Woutertje Pieterse Prijs. Doodgewoon is geïllustreerd door Sylvia Weve.

Pjotr van Lenteren
Illustratrice Sylvia Weze op links en Bette Westera op rechts. Beeld Chris van Houts
Illustratrice Sylvia Weze op links en Bette Westera op rechts.Beeld Chris van Houts

Het was nog spannend of Westera na een hele reeks eervolle vermeldingen en tweede prijzen dan eindelijk naar het goud zou grijpen, want met de andere favoriet Hotel de Grote L van Sjoerd Kuyper, over een broer en drie zussen die een bijna failliet hotel proberen te redden, had Westera een sterke mededinger.

Dat boek krijgt een Zilveren Griffel, net als de andere kandidaten Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries, Een afspraakje in het bos van Sylvia Vanden Heede, De goochelaar, de geit en ik van Dirk Weber, Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing.

De Gouden Penseel voor best geïllustreerde kinderboek is dit jaar gegaan naar Alice Hoogstad voor Monsterboek. De Griffels worden op dit moment uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal, de opening van de Kinderboekenweek die duurt tot en met 18 oktober.

null Beeld
Beeld
Meer over