BoekenBoekenraad

Bestsellers: Veel boeken over de oorlog

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

't Hooge Nest, Roxane van Iperen Beeld RV
't Hooge Nest, Roxane van IperenBeeld RV

Veel oorlog, deze week in de bestsellerlijsten – logisch, want vorig weekend stond in het teken van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Vandaar dat Roxane van Iperen opvallend snel gestegen is in de CPNB Bestseller 60: van de 53ste naar de 7de plaats. Ook in de VK-top-10 doet ’t Hooge nest zijn intrede, het waargebeurde verhaal van de Gooise villa die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als een van de grootste onderduikadressen in Nederland – voordat het verraden werd, en de joodse zussen die het Nest bestierden op het laatste transport naar Auschwitz gezet werden.

Waar rond die tijd, de 16-jarige Edith Eger voor nazi-arts Josef Mengele moest dansen en deels daardoor het kamp wist te overleven. De ballerina van Auschwitz (zoals ze tijdens optredens genoemd werd) zette 75 jaar na dato haar verhaal op papier: in De keuze (op 9 in de VK-top-10, 48 in de Top-60) haalt ze oorlogsherinneringen op, maar beschrijft ze ook hoe ze als psycholoog – het beroep dat ze op haar 91ste nog steeds uitoefent – cliënten met een posttraumatisch stresssyndroom probeert te helpen.

De gruwelen van de Tweede Wereldoorlog zouden aan Franz Kafka voorbijgaan: toen zijn drie zussen in de concentratiekampen omkwamen, was hij al jaren eerder gestorven aan tuberculose. Maar Kafka had zijn eigen trauma’s, veroorzaakt door een tirannieke vader die zijn jeugd had verwoest en hem van elke vorm van zelfvertrouwen had beroofd; dat is althans de portee van Brief an den Vater, de tekst die Kafka vijf jaar voor zijn dood schreef, nooit verstuurde maar die postuum wél werd gepubliceerd en die nu opnieuw door Willem van Toorn is vertaald. Samen met ‘ander proza uit de nalatenschap’, op 8.

De Volkskrant Boekenraad Top 10

1Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

2Peter Buwalda: Otmars zonen; De Bezige Bij

3Tim Fransen: Het leven als tragikomedie; Lemniscaat

4Max Velthuijs: Kikker is kikker; Leopold

5Esther Verhoef: Façade; Prometheus

6Ad ten Bosch: De IJssel stroomt feller dan de Amstel; Van Oorschot

7Sonja Bakker: Summerproof met Sonja; De zonnestraal

8Franz Kafka: Brief aan mijn vader en ander ­proza uit de nalatenschap; Athenaeum

9Edith Eva Eger: De keuze; Lev.

10Roxane van Iperen: ’t Hooge nest; Lebowski

De Boekentip van Margreet Plukker (boekhandel Plukker): Diana Evans, Ordinary People.

John Legends We’re just ordinary people / We don’t know which way to go klinkt als een repeterend mantra door in deze eerlijke Britse roman, geshortlist voor de Women’s Price for Fiction. Evans schrijft zo beeldend over voortmodderende koppels en komische huiselijke taferelen in multicultureel Londen – onder wie een journaliste die zichzelf dreigt te verliezen in haar moederrol, waar de liefde tussen haar en haar man niet tegen is opgewassen – dat je er bovendien de hele (door Evans samengestelde en op Spotify te vinden) playlist gewoon bij hoort. Evans laat op luchtige, herkenbare wijze het krachtenveld zien dat het moderne familieleven, met z’n onverenigbare individuele ambities, is geworden.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over