BoekenCPNB Bestseller 60

Bestsellers: elkaar begrijpen

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Taal en (mis)communicatie.

Taalliefhebber Paulien Cornelisse. Beeld ANP
Taalliefhebber Paulien Cornelisse.Beeld ANP

Taal is niet meer alleen zeg maar echt het ding van Paulien Cornelisse. Het is nu ook een beetje dat van Japke-d Bouma. Die specialiseerde zich aanvankelijk in kantoortaal, introduceerde in dat kader de term ‘jeukwoorden’ (zoals daar zijn: tackelen, pitchen, inkoppen, stuurgroepen, klankborden, sabbatical, centraal stellen, punten op de horizon), schreef er stukjes over en verzamelde die in Uitrollen is het nieuwe doorpakken en Ga lekker zélf in je kracht staan. Maar met haar nieuwe boek Mag ik even iets tegen je aanhouden? (op 32 in de CPNB Bestseller 60) heeft ze het kantoorleven achter zich gelaten en trekt ze de wijde wereld in, waar ze zich ergert aan de taal van onder meer de bakker, politieagenten, deelnemers van Heel Holland Bakt en Funda.

Het verschil met Paulien Cornelisse is dat die zich niet ergert aan bepaalde uitingen (‘Dat doe je maar in je vrije tijd’), maar ze gefascineerd beschouwt en onderzoekt. Het feit dat een ober haar vraagt of ze een ‘hapje ontbijten’ wil, maakt de ober niet tot een verwerpelijk persoon, maar doet haar, Cornelisse, twijfelen aan zichzelf: heb ik iets gemist? Zeggen mensen dit tegenwoordig? Want laat daar geen misverstand over bestaan: Cornelisse houdt van taal, maar een gesprek voeren waarbij beide partijen elkaar begrijpen is best wel lastig (met alle gevolgen van dien).

Ook Akwasi doet een duit in het zakje op het gebied van taal, (mis)communicatie, ongemak en onbegrip. Hij verzet zich tegen het niet uitspreken van wat we werkelijk denken en doet dat in Laten we het er maar niet over hebben – waarmee hij debuteert als dichter (nieuw in de Top 60, op 45).

Het is een goede week voor de poëzie, want er staat nóg een bundel in de Bestsellerlijst: Pessimisme kun je leren!, de door Özcan Akyol samengestelde bloemlezing uit versjes van Lévi Weemoedt, komt binnen op 10.

CPNB Bestseller 60

1. Aseem Malhota & Donal O’Neill: Het Pioppidieet; Karakter (5)

2. Suzanne Vermeer: IJskoud; A.W. Bruna (1)

3. Lucinda Riley: De zeven zussen; Xander (23)

4. Kees van Kooten: Sterk verdund; Van Oorschot (2)

5. Samuel Bjork: De jongen in de sneeuw; Luitingh-Sijthoff (3)

6. Henk Spaan: Nouri. De belofte; Ambo-Anthos (2)

7. Stephen Hawking: De antwoorden op de grote vragen; Spectrum (2)

8. Yotam Ottolenghi: Simpel; Fontaine (8)

9. De Bosatlas van de Wadden; Noordhoff Atlas (2)

10. Levi Weemoedt: Pessimisme kun je leren!; Nijgh & Van Ditmar (1)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over