CPNBBestseller top-60

Bestseller top-60: Kunnen we nog één zelfhulpboek aan?

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: nog één zelfhulpboek voor de vakantie.

null Beeld

Kunnen we nog één zelfhulpboek aan? Ja? Komt-ie dan hè – daarna is het vakantie. De vakantie die zich ook al heeft aangekondigd in de CPNB Bestseller 60, in de vorm van een nauwelijks veranderde top-10 (met Karin Slaughter, Hendrik Groen en Murat Isik op 1, 2 en 3), überhaupt weinig nieuwkomers in de lijst (vier, plus een herintreder), thrillers en (feelgood-)romans die zich afspelen op Stromboli (Saskia Noort, op 11), Onder de Italiaanse zon (Santa Montefiore, 45), Ibiza (Casa Ibiza van Linda van Rijn, 19) of gewoon ergens op het strand (Jill Mansels Ik zie je op het strand, 22) of op een locatie met Zeezicht (Linda van Rijn, 51), én het nieuwe vakantieboek van Freek Vonk, Wild van Freek – Superviesboek (op 41). De wereld van Freek bestaat namelijk niet zomaar uit dieren maar uit superdieren, en superdieren met smerige gewoontes (zoals het eten van kots) zijn niet zomaar vies maar supervies.

Goed. Dat zelfhulpboek, dus, luistert naar de enigszins paradoxale titel Verlangen naar minder (en komt binnen op 56 in de Bestsellerlijst). Dan gaat het om mínder drukte, stress, geld, spullen, afspraken en nieuws maar wel om méér richting, rust, vrijheid en opvallend genoeg meer zelfhulpboeken. Jelle Derckx’ eigen verlangen naar minder ontwikkelde zich tijdens een reis naar Brazilië, waar hij de ‘kracht van persoonlijke groei’ ontdekte en zijn leven 180 graden omgooide.

Terug in Nederland was Derckx ineens veranderd in iemand die dankbaar is, aan single-tasken doet en de ‘hell yeah’-methode gebruikt.

Dus voor iedereen die deze zomer op reis gaat: weet wat je kunt verwachten. Misschien kom je wel terug met het gevoel ‘dat je niet jouw leven leeft’ en ‘dat je leven niet gevuld is met de dingen die jij écht belangrijk vindt’. Fijne vakantie!

CPNB Bestseller 60

1: Karin Slaughter

Gespleten; Harper Collins (3)

2: Hendrik Groen

Leven en laten leven; Meulenhoff (4)

3: Murat Isik

Wees onzichtbaar; Ambo Anthos (10)

4: Jeff Kinney

Het leven van een loser;

De Fontein (4)

5: Paolo Cognetti

De acht bergen; De Bezige Bij (43)

6: Van Egmond/Hillenius

Inside; Voetbal Inside (4)

7: Suzanne Vermeer

Super de luxe; Bruna (10)

8: Paolo Cognetti

De buitenjongen; De Bezige Bij (3)

9: Haemin Sunim

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt; Meulenhoff (54)

10: Stephen Fry

Mythos; Thomas Rap (17)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over