Bestseller Het Puttertje maar weinig uitgelezen

Donna Tartts bestseller Het Puttertje (The Goldfinch) wordt door minder dan de helft van de kopers daadwerkelijk uitgelezen in digitale vorm.

Redactie
Het puttertje, Carel Fabritius,1654 Beeld Mauritshuis, Den Haag
Het puttertje, Carel Fabritius,1654Beeld Mauritshuis, Den Haag

The Goldfinch heeft Donna Tartt de Pulitzerprijs en jubelrecensies opgeleverd. Maar meer dan de helft van degenen die de Dickensiaanse vertelling over een jonge wees in het moderne Manhattan downloadden via e-bookverkoper Kobo, haalde het eind niet. Slechts 44 procent las door tot de laatste pagina. Mogelijk heeft de omvang, krap 1.000 bladzijden, veel lezers afgeschrikt.

Met de introductie en groeiende populariteit van digitale boeken is steeds meer informatie beschikbaar over leesgedrag. Zo kunnen Kobo en andere e-bookverkopers zien welke titels ongeopend blijven, welke tot het eind worden gelezen en hoe snel ze worden gelezen.

Het is de eerste keer dat Kobo dergelijke cijfers naar buiten brengt. De Britse tak van het bedrijf maakte woensdag diverse lijstjes bekend, gebaseerd op data van 21 miljoen gebruikers in diverse landen. Welke e-titels het best werden verkocht en welke het meest werden uitgelezen.

Opvallend is de kloof tussen bestsellers en de titels die daadwerkelijk worden uitgelezen. Zo stond Twelve Years a Slave van Solomon Northup na de succesvolle verfilming op nummer 9 van de bestsellerlijst, maar las een zeer magere 28,2 procent van de Britse lezers het boek helemaal uit.

Het boek dat het meest werd uitgelezen werd niet geschreven door een onderscheiden auteur als Donna Tartt. Rotten to the Core komt niet eens voor op de bestsellerlijst. Casey Kelleher gaf de thriller in eigen beheer uit.

Donna Tartt Beeld ap
Donna TarttBeeld ap
Meer over