RecensieOogst

Best of-voorstelling van Vlaams cabaretduo Kommil Foo is tijdloos maar ook een beetje ongeïnspireerd ★★★☆☆

Joris Henquet
Het Belgische cabaretduo Kommil Foo, met de broers Raf (l) en Mich (r) Walschaerts Beeld Jaap Reedijk
Het Belgische cabaretduo Kommil Foo, met de broers Raf (l) en Mich (r) WalschaertsBeeld Jaap Reedijk

Niet helemaal duidelijk wordt wat de toegevoegde waarde is van de nieuw show van Kommil Foo.

Het hoogstaande Vlaamse cabaretduo Kommil Foo bestaat 30 jaar, en dat wordt gevierd met een best of-voorstelling. De broers Raf en Mich Walschaerts (53 en 50) spelen hun favoriete sketches en zingen hun mooiste liedjes. In uitgeklede versie, met slechts een zwart achterdoek, een rijtje instrumenten en een paar attributen.

Tijdens de avond wordt nog eens duidelijk waar hun oeuvre om draait: het romantische, Bourgondische bestaan, maar dan wel met een donker randje. Want het goede Vlaamse leven van lang op restaurant gaan en doorhalen in de cafés van Gent gaat ook gepaard met liefdesverdriet, overspel, drankzucht en eenzaamheid. Een terugkerende riddersketch gaat over het verschil tussen de prinses van je leven en de prinses van je dromen - die zijn helaas niet altijd dezelfde.

Simpele attributen worden origineel ingezet. Twee paar schoenen verbeelden een fantasie van een jaloerse Mich, waarin zijn vrouw zich in de kroeg laat versieren door een vreemde kerel. Geestig hoe de zwarte mannenschoenen en de hoge hakken op het toneel steeds meer verstrengeld raken.

Tussen de scènes door horen we vele klassieke liedjes van Kommil Foo, waaronder Het beest is baas, Atlantis, De volgende en Potvis.

Hoe goed en tijdloos dit materiaal ook is, toch is het ook een beetje ongeïnspireerd. De shows van Kommil Foo, zoals het meesterlijke laatste programma Schoft, steken thematisch heel slim in elkaar en hebben een mooi decor. In Oogst wordt niet helemaal duidelijk wat de toegevoegde waarde is van al die losse nummers in uitgeklede versie.

Er is genoeg te genieten, maar de echte fans - verwend als zij zijn na 30 jaar - kijken stiekem alweer uit naar een nieuw programma van de broers.

Oogst
Cabaret
Door Kommil Foo. Tekst en spel: Raf en Mich Walschaerts. In Verkadefabriek ‘s Hertogenbosch, 12/4. Tournee t/m 8/6.

Het Belgische cabaretduo Kommil Foo, met Raf (l) en Mich (r) Walschaerts Beeld Jaap Reedijk
Het Belgische cabaretduo Kommil Foo, met Raf (l) en Mich (r) WalschaertsBeeld Jaap Reedijk
Meer over