Beroemde sopraan Cristina Deutekom (82) overleden

Cristina Deutekom, één van Nederlands grootste opera-zangeressen, is donderdag na een kort ziekbed overleden in het VU-ziekenhuis in haar geboorteplaats Amsterdam. Dat heeft haar voormalig manager bekendgemaakt. De wereldberoemde sopraan is 82 jaar geworden.

Redactie
Cristina Deutekom op een archieffoto uit 1985 Beeld anp
Cristina Deutekom op een archieffoto uit 1985Beeld anp

Deutekom kwam zaterdag ongelukkig ten val, raakte in een coma en overleed afgelopen avond in het ziekenhuis. Volgens haar oud-manager Pieter Alferink was ze tot het einde van haar leven 'geestelijk goed bij'.

Deutekom kreeg internationale bekendheid met een optreden in de Staatsopera van München in 1966. Drie jaar later was ze als Koningin van de Nacht te horen in de Metropolitan in New York, met een lovende recensie van The New York Times na afloop.

Critici prezen haar om haar grote bereik en soepele stem, maar ze stond ook bekend om haar passie en overgave tijdens het zingen.

Gedurende haar loopbaan werkte ze met beroemde dirigenten en zangers als Riccardo Muti, Renato Bruson, Nicolai Gedda, Placido Domingo, Ruggero Raimondi, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Elisabeth Schwarzkopf en José Carreras.

Gezondheidsproblemen
Na een zangcarrière van bijna 25 jaar zette ze op de laatste dag van 1986 abrupt een punt achter haar loopbaan. Ze had problemen met haar gezondheid.

In oktober 2011 kreeg 'La Deutekom' met een galaconcert een eerbetoon in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over