De stijlpastoorMáxima-hoed

Bennie Jolink met een Máxima-hoed?Jammer dat zijn fans niet meedoen

Normaal-fans hebben de kleding van hun idool Bennie Jolink helaas nooit overgenomen, stelt Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg.

Normaal zette zich af tegen stadse fratsen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In de Hitkrant had onder de kop ‘Abnormaal’ een bericht gestaan over de band Normaal, van de kersverse hit Oerend hard. De bandleden, jongens uit de Achterhoek, hadden na een tv-optreden een spiegel vernield in de kleedkamer, en nog zo wat ongein. Ik had de band Normaal nog nooit gezien, maar dat bericht beloofde heel wat. Toen ik inschakelde voor Avro’s Toppop ontwaarde ik echter geen punkers met veiligheidsspelden, noch rockers in een leren broek of met een blote bast. Wat ik wel zag: vier mannen in een pak, een stropdas en – oef – een snor. Die zanger leek in het geheel niet op Iggy Pop of Sid Vicious. Hij leek niet eens op Eddie Willems, die bij ons in het dorp Eddie Punk werd genoemd omdat hij zijn piekharen rood had geverfd. Zanger Bennie Jolink leek meer op Nico van de Ven, die bij mij om de hoek woonde en op een Kreidler Florett reed.

Hun pakken waren als de te grote, donkere pakken die de boeren in mijn dorp droegen als ze op zondag naar de kerk gingen. En dat was precies de bedoeling, want Normaal zette zich af tegen stadse fratsen. Bij nader inzien, bijna een halve eeuw later, ziet het er allemaal best ruig uit. Dat komt misschien ook door de hoeden, fedora’s die je associeert met Amerikaanse gangsters.

Bennie Jolink kleedt zich tegenwoordig kleurrijk.Beeld Hollandse Hoogte / Fotopersburo Edwin Janssen

De fedora verving ooit de statige homburg; zijn kleine broertje is de met een kleinere rand uitgeruste trilby. De fedora ontleent zijn naam aan prinses Fédora Romanov, een personage dat gecreëerd werd voor Sarah Bernhardt, de Franse toneelspeelster die niet vies was van een beetje travestie. Als de flaprand niet stevig staat maar floppy zweeft, krijgt de fedora iets vrouwelijks – door het koningsblauw krijgt de hoed rechts zelfs iets Máxima-achtigs.

Fans van Normaal adopteerden helaas nooit de dracht van hun idolen (geloof me, ik heb ertussen gestaan). Die hielden het bij afgeknipte spijkerbroeken, kistjes en houthakkershemden, in feite het uniform van de latere grunge, een reactie – dat moet Jolink hebben aangesproken – op de spandex-rock van de Amerikaanse hairbands.

Bennie Jolink uit Hummelo, 74 reeds, bleef stijl- en snorvast. Van zijn schoenen weet ik dat-ie ze bij Kops betrekt, een prima ambachtelijke schoenfabriek uit Schaijk. Zijn pakken zijn tegenwoordig kleurrijk. Leuk natuurlijk, zeker als je het aankleedt met een vestje en een choker. Ik mis alleen nog het pijpje bier, dat had het helemaal afgemaakt.

Meer over