Nieuws

Benefietveiling en musea schieten experimentele expositieruimte W139 te hulp

De instelling fungeert sinds 1979 als een ‘couveuse voor jonge kunst’.

Lieve Hakkers, A House of Nina Simone, voor 4.000 euro geveild ten bate van W139. Beeld Lieve Hakkers
Lieve Hakkers, A House of Nina Simone, voor 4.000 euro geveild ten bate van W139.Beeld Lieve Hakkers

Een benefietveiling plus een gift van dertien musea geeft lucht aan W139, een van de laatste plekken voor beeldende kunst in de binnenstad van Amsterdam. In totaal is er 78 duizend euro opgehaald.

De experimentele expositieruimte verloor vorig jaar zijn gemeentelijke subsidie van 3 ton per jaar. Daarmee dreigde na ruim veertig jaar een einde te komen aan W139 (Warmoesstraat 139). ‘We zijn waanzinnig blij’, zegt zakelijk directeur Jowon van der Peet. ‘Natuurlijk met het geld, maar ook met de brede mentale steun. Makers kunnen niet zonder publiek, en publiek niet zonder makers. We voelen ons enorm gesterkt.’

Een benefietveiling, tijdens een acht uur durende videocast van talkshow Stampa, leverde zondag 48 duizend euro op. Kunstenaars hadden belangeloos werk afgestaan voor de onlineveiling. Onder de veilingstukken was werk van Joep van Lieshout, Iris Kensmil en Fiona Tan.

De kopers wisten vooraf niet wie de maker was van het werk waarop ze boden. Topstuk was een klein schilderij van de 25-jarige Lieve Hakkers, getiteld A house of Nina Simone, dat 4.000 euro opbracht.

Daarnaast werd tijdens de talkshow door Bart Rutten (directeur Centraal Museum Utrecht) en Laurens Knoop (oprichter van The School of Life Amsterdam) een cheque van 30 duizend euro aan W139 overhandigd. Knoop biedt met dertien grote musea kunstcursussen aan. Gezamenlijk besloten ze W139 te steunen, gelet op het belang van de instelling als ‘couveuse van jonge kunst’.

W139 doet nog steeds een beroep op hulp van het stadsbestuur. ‘De noodkreet blijft’, zegt Jowon van der Peet. ‘Deze plek in hartje binnenstad is en blijft kwetsbaar. Er zijn in Amsterdam maar weinig plekken zoals deze, waar de zeggenschap bij de makers ligt.’ W139 biedt sinds 1979 een telkens vernieuwende groep kunstenaars de tijd, ruimte en verantwoordelijkheid om groepstentoonstellingen te organiseren.

Meer over