Benedetti moet weg bij kunstcentrum De Appel

De toekomst van Lorenzo Benedetti ligt niet meer bij De Appel. Het Amsterdamse kunstencentrum mag de arbeidsovereenkomst met haar directeur ontbinden.

Lorenzo Benedetti. Beeld anp
Lorenzo Benedetti.Beeld anp

De kantonrechter kwam vandaag in een openbare zitting tot deze beslissing en baseerde zich daarbij op het onoverbrugbare verschil van inzicht tussen De Appel en Benedetti over de manier waarop de directeur inhoud moet geven aan zijn functie. Voor disfunctioneren en een verstoorde arbeidsrelatie, door het bestuur van De Appel aangevoerd als grond voor beëindiging van de samenwerking, werd onvoldoende grond gevonden. Wel oordeelde de rechter dat Benedetti de ernst van de kritiek van De Appel heeft miskend door aan te voeren dat hij uitstekend functioneert en dat het bestuur zich niet realiseert hoe goed hij daadwerkelijk is.

De beschikking van de kantonrechter is weer een nieuwe stap in een zaak die in september begon met de beslissing van het bestuur om Benedetti op non-actief te stellen. Volgens bestuursvoorzitter Alexandra van Huffelen had dat niets te maken met zijn artistieke kwaliteiten. Wel had de organisatie 'in alle andere opzichten een leider gemist': Benedetti communiceerde gebrekkig, werkte niet planmatig, was veel afwezig, en kwam zijn afspraken niet na. Ook werd hem een coach aangeboden, en kreeg hij bij vijf grote projecten ondersteuning van de bestuursleden.

Disfunctioneren

In een reactie zegt het bestuur van De Appel te betreuren dat 'de samenwerking met Lorenzo Benedetti niet heeft geleid tot hetgeen beide partijen voor ogen stond'. Benedetti laat weten teleurgesteld te zijn dat de kantoorrechter de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd, maar noemt het goed nieuws dat er geen sprake is van disfunctioneren. Hij beraadt zich nog op hoger beroep.

De uitkomst van het onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij De Appel, geïnitieerd door wethouder Ollongren, wordt deze week verwacht.

Meer over