BELGIE

Antwerpen..

Op de tentoonstelling Velodroom in het Museum voor het Vlaams Cultuurleven wordt de Vlaamse wielersport belicht aan de hand van tekeningen, schilderijen en gedichten. Tot en met 23 oktober aan de Minderbroederstraat 22.

Een groot overzicht van schilderijen van de Vlaamse schilder Antoon van Dyck (1599-1641), tot en met 15 augustus in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Reserveren via de Van Dyck-lijn, tel. 00.32.70.233799.

Boechout

De vierentwintigste aflevering van het Sfinks Festival, 29 juli t/m 1 augustus, biedt op zes podia meer dan veertig muziekgroepen uit de hele wereld. Er komen dansorkesten uit Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. Daarnaast klinkt er traditionele muziek pur sang en er staan spannende combinaties op stapel. De Malinese kora-speler N'ba Solo gaat aan het werk met de Franse dj Frédéric Galliano. Zangeres Inna Zhelannaya en haar groep Farlanders vermengen Russische volksmuziek met jiddische klezmer en Arabische muziek. Tel. 00.32.34556944, www.sfinks.be

Gent

Het voormalige 'Ten days of techno'-festival in het Star Building heet dit jaar alleen nog maar Ten days off, maar biedt opnieuw het hotste en nieuwste uit de internationale dance-aanbod. Een kleine greep: Gene Farris en Lady Aida (22 juli), Carl Craig, Moodyman (23 juli), Rinoceros (24 juli), Ricie Hawtin, Andrew Weatherall (25 juli), Kevin Yost, Derrick May en Theo Parrish (26 juli).

Museum voor Sierkunst & Vormgeving, Jan Breydelstraat 5, heeft drie tentoonstellingen in huis: De successen van Leerdam toont een groot aantal topstukken uit de collectie van Glasmuseum Leerdam; 5 x 5 stoelen + 5 toont stoelen van de vijf bekende en vijf wat jongere Finse vormgevers; Het edele labeur omvat sieraden en zilverwerk van vormgevers die het afgelopen jaar aan de weg timmerden. Tot en met 12 september. Tel. 00.32.9.2256676.

Meer over