nieuws

Belangrijkste prijs IFFR naar Zuid-Indiase film Pebbles

De speelfilm van Vinothraj P.S. is al de zesde Aziatische winnaar op rij van de Rotterdamse competitie voor beginnende filmmakers.

Pebbles, de winnaar van de Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam. Beeld
Pebbles, de winnaar van de Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam.

De Zuid-Indiase speelfilm Pebbles is zondagavond bekroond met de Tiger Award, de belangrijkste prijs van International Film Festival Rotterdam. Nu is het sprookje van de 31-jarige regisseur Vinothraj P.S. compleet. Hij werkte als jongetje in de textielfabriek in de deelstaat Tamil Nadu, om later als dvd-verkoper in een winkeltje langs de weg in zijn onderhoud te voorzien. Hij kwam in contact met wat gevestigde namen uit de Tamil-filmwereld, die hem een kans gaven als assistent op de set. Pebbles is zijn eerste speelfilm, geproduceerd door een Indiaas sterrenkoppel en geïnspireerd door een jeugdherinnering: hoe Vinothrajs zus ooit voor haar echtgenoot vluchtte en dwars door de woestijn terugliep naar haar ouderlijk huis.

In het krap 75 minuten lange Pebbles (oorspronkelijke titel: Koozhangal) bezoekt een alcoholische en gewelddadige vader het dorp van zijn schoonfamilie, om daar zijn gevluchte echtgenote op te eisen. Vervolgens loopt hij woedend samen met hun zoontje terug naar zijn eigen dorp, onder de bakkende zon. Pebbles laat terloops allerlei facetten laat zien van het harde bestaan in landelijk India, waar man en vrouw niet gelijk zijn, de droogte terrein wint en gebakken rat op het menu staat.

Vinothraj castte enkel amateuracteurs, maar tilt zijn energieke film voorbij het naturalisme met de slim doordachte en opvallend beweeglijke cameravoering. De giftige én afhankelijke relatie tussen zoon en vader wordt fraai verbeeld, zonder al te veel woorden: bijvoorbeeld hoe het jochie zich de stoere tred van zijn verwekker eigen maakt, maar diens gedrag ook afkeurt.

Pebbles, dat met deze prijs 40 duizend euro in ontvangst mag nemen, is al de zesde Aziatische winnaar op rij van de Rotterdamse competitie voor beginnende filmmakers. Die was afgeslankt onder de vorige directeur Bero Beyer, maar werd door de nieuw aangetreden directeur Vanja Kaludjercic meteen fors opgerekt voor de 50ste jubileumeditie tot zestien titels. De internationale jury over de Indiase winnaar: ‘Een film die ons, ondanks het grimmige onderwerp, boeit met zijn schoonheid en humor.’

Een speciale juryprijs met een prijzengeld van 10 duizend euro werd toegekend aan Looking for Venera van Norika Sefa. Een voortreffelijk in beeld gebracht portret van twee tienermeiden in de Kosovaarse bergstreek, waar opgroeiende vrouwen maar weinig vrijheid wordt toegestaan. De tweede speciale juryprijs ging naar het zomers meanderende Corsicaanse dorpsportret I Comete – A Corsican Summer, van Pascal Tagnati.

Ook het publiek mocht stemmen, en schonk de BankGiro Loterij Publieksprijs aan het Bosnische oorlogsdrama Quo vadis, Aida? van Jasmila Žbanić. Haar aangrijpende en confronterende drama over een vrouwelijke tolk op de Dutchbat-enclave bij Srebrenica ging eerder in wereldpremière op het filmfestival van Venetië. De film werd gecoproduceerd met het Nederlandse N279 Entertainment (Brimstone) en kent een deels Nederlandse (militaire) cast.

De festivaleditie, die alleen online plaatsvindt, wordt begin juni nog vier dagen voortgezet. Dan viert IFFR ook de 50ste verjaardag, met allerlei extra programma’s.

IFFR Awards 2021

Tiger award

Pebbles (Vinothraj P.S.)

Special Jury Awards

I Comete – A Corsican Summer (Pascal Tagnati)

Looking for Venera (Norika Sefa)

VPRO Big Screen Award

El perro que no calla (Ana Katz)

BankGiro Loterij Publieksprijs

Quo vadis, Aida? (Jasmila Žbanić)

FIPRESCI prijs van de internationale filmkritiek

The Edge of Daybreak (Taiki Sakpisit)

KNF-prijs, voor korte film

Manifesto (Ane Hjort Guttu)

Youth Jury Award

La nuit des rois (Philippe Lacôte)

Veel van de winnende films zijn nog tot dinsdagavond 21.00 te bekijken op de website van IFFR.

Meer over