Belangrijkste Grammy's voor Ed Sheeran en Taylor Swift

Thinking Out Loud van Ed Sheeran is het beste liedje van het jaar en Taylor Swift maakte met 1989 het beste album. Het was de eerste Grammy-award voor de 24-jarige Sheeran. In het Staples Center in Los Angeles werden maandagavond (lokale tijd) voor de 58ste keer de prestigieuze Grammy's uitgereikt. Rapper en acteur LL Cool J presenteerde de ceremonie voor de vijfde keer.

Ed Sheeran neemt de prijs voor Song of the Year in ontvangst. Beeld ap
Ed Sheeran neemt de prijs voor Song of the Year in ontvangst.Beeld ap

Sheeran won twee keer, hij viel ook in de prijzen in de categorie Best Pop Solo Performance. De hit Uptown Funk van Mark Ronson en Bruno Mars won de Grammy voor 'record of the year'.

Swift opende het spektakel met een optreden en won ook in de categorie beste video, voor Bad Blood. Ricky Martin won een Grammy voor zijn album A Quien Quiera Escuchar, in de categorie Best Latin Pop Album. Muse maakte met Drones het best rock album van het jaar en Alabama Shakes is de beste rockband. To Pimp a Butterfly van Kendrick Lamar is het beste rap album. Lamar won in totaal vijf Grammy's.

Beste nieuwe artiest is Meghan Trainor, die won van onder anderen James Bay en Tori Kelly. De zangeres brak in 2014 door met het nummer All About That Bass. Traveller van Chris Stapleton, die tot voor kort vooral achter de schermen actief als songwriter, is het beste country album van het jaar.

Popster Rihanna zou eigenlijk optreden tijdens de awardshow, maar zei op het laatste moment af vanwege ziekte. Volgens haar dokter moet mag ze de komende 48 uur niet zingen of praten, omdat ze anders haar stembanden kan beschadigen. Ook zangeres Lauryn Hill was afwezig. Ze zou op het podium staan met The Weeknd, maar liet in een verklaring weten dat de organisatie van de Grammy's haar optreden voorbarig had aangekondigd en ze geen tijd had gehad om zich voor te bereiden, schrijft The Hollywood Reporter.

Kendrick Lamar maakte een politiek statement door zich tijdens zijn optreden te laten omringen door mannen in gevangenispakken en een uit de hand gelopen demonstratie na te te bootsen, in een verwijzing naar steden steden als Ferguson en Baltimore, waar de politie verdacht wordt van racisme.

De razend populaire hiphopmusical Hamilton was ook van de partij: via een live-videoverbinding zong de cast het openingsnummer. Het castalbum van de musical, geschreven door Lin-Manuel Miranda, won de prijs voor beste musical-album.

75 van de 83 prijzen werden al bekendgemaakt voordat het met optredens gevulde prijzengala van start ging. Het Nederlandse Metrople Orkest won voor beste instrumentale album, voor het samen met Snarky Puppy opgenomen Sylva.

Kendrick Lamar. Beeld getty
Kendrick Lamar.Beeld getty
LL Cool J. Beeld photo_news
LL Cool J.Beeld photo_news

Lijst met winnaars

Zij ontvingen de Grammy's 2016

Eerbetoon

Tijdens de ceremonie werd een aantal onlangs overleden muzikanten herdacht. Eagles-oprichter Glenn Frey werd geëerd door zijn band, die samen met Jackson Browne het nummer Take It Easy speelde. Stevie Wonder zong samen met a capella groep Pentatonix een liedje ter ere van Maurice White van Earth, Wind & Fire.

Ook bij David Bowie werd stilgestaan, en wel door zangeres Lady Gaga. Volgens verschillende media huilde de zangeres backstage terwijl ze zich voorbereidde op het optreden. Ze zong een medley van Bowie liedjes Space Oddity, Changes, Ziggy Stardust, Suffragette City, Rebel Rebel, Fashion, Fame, Under Pressure, Let's Dance en Heroes.

(De tekst loopt door onder de video)

Een optreden ter ere van Glenn Frey. Beeld getty
Een optreden ter ere van Glenn Frey.Beeld getty
Meer over