nieuwsEmmy Awards

Belangrijkste Emmy’s voor Game of Thrones en comedy Fleabag

De series Fleabag en Game of Thrones hebben zondag de belangrijkste Emmy Awards gewonnen. Het Britse Fleabag is de beste comedy en Game of Thrones kreeg de prijs voor beste dramaserie op televisie.

De schrijfster en actrice Phoebe Waller-Bridge met de drie Emmy's die zij won voor de serie Fleabag.  Beeld EPA
De schrijfster en actrice Phoebe Waller-Bridge met de drie Emmy's die zij won voor de serie Fleabag.Beeld EPA

De ster van Fleabag, actrice en schrijfster Phoebe Waller-Bridge, ging uiteindelijk met drie beeldjes naar huis: naast die voor beste comedy, ook die voor beste comedy actrice, en beste comedy scenario. ‘Het is geweldig en geruststellend dat een smerige, perverse, boze en verwarde vrouw het tot de Emmy’s kan schoppen’, lachte Waller-Bridge toen zij de prijs in ontvangst nam.

In de serie (die in Nederland alleen te zien is via de streamingdienst Amazon) staat het leven van de jonge vrouw Fleabag centraal. Elke relatie in haar leven, met haar complexe, neurotische familie, en een sneue polonaise aan mannen, lijkt onder hoogspanning te staan, en aan te sturen op een verlossende zelfdestructie, schreef de Volkskrant eerder in een recensie (vijf sterren).

Hardwerkend

De makers van Game of Thrones, David Benioff en D.B. Weiss, bedankten in hun speech ‘de hardstwerkende crew ter wereld’, en merkten daarbij op dat het een wonder is dat de crewleden van de fantasyserie überhaupt nog leven. Ook bedankten ze de cast van de serie, die dit voorjaar na acht seizoenen stopte. De acteurs maakten volgens de makers ‘alles wat we schreven beter’. Een van hen, Peter Dinklage, won ook de Emmy voor beste bijrol.

De Nederlandse inzendingen vielen niet in de prijzen: Carice van Houten was genomineerd voor haar rol in Game of Thrones, maar de prijs van beste gastrol ging naar Cherry Jones, moeder van het karakter June in de serie The Handmaid’s Tale. John de Mol was voor de achtste keer genomineerd met The Voice voor beste talentenjacht, maar deze prijs werd gewonnen door RuPaul’s Drag Race.

De prijs voor beste actrice in een dramaserie ging naar Jodie Comer voor haar rol als huurmoordenaar in Killing Eve – een spionageserie die is geschreven door dezelfde Phoebe Waller-Bridge als van Fleabag. Beste acteur in een dramaserie is Billy Porter met zijn rol als Pray Tell in de serie Pose. Deze gaat over de lhbt-ballroomscene in het New York van de jaren tachtig.

Meer over