Bekraste Zielen

Godsgruwelijk geweld, maar ook een prachtige stijl

Charles Starkweather, geboren in 1938 in Lincoln, adoreerde in de jaren vijftig James Dean. Hij ging op zijn 16de van school en leerde een tijd daarna de 14-jarige Caril kennen. Eind 1957 schoot hij een tankstationbediende dood om een pluchen hond voor haar te bemachtigen. Begin 1958 vermoordden Charles en Caril haar ouders en 2-jarige zusje. Tijdens hun vlucht brachten ze binnen twee weken nog zeven willekeurige mensen om.

Eenmaal gepakt, beschuldigden ze elkaar. Uiteindelijk werden beiden ter dood veroordeeld. Omdat Caril minderjarig was, werd het vonnis omgezet in levenslang. Charles eindigde op 25 juni 1959 op de elektrische stoel. Hij werd 33 jaar.

De spree killers werden onder meer 'herdacht' in de roadmovie Badlands (1973), van regisseur Terrence Malick en in de song Nebraska (1982), van Bruce Springsteen. 'I can't say I'm sorry for the things that we done. At least for a little while sir me and her we had us some fun.'

Ook de Britse auteur R.J. Ellory liet zich inspireren door Charles Starkweather voor zijn nieuwe boek Bekraste zielen (Bad Signs). Al zijn boeken spelen zich af in Amerika, dat hem als teenager al fascineerde. De films, de muziek, de politiek. Hij brak in 2007 internationaal door met A Quiet Belief in Angels (Een stil geloof in engelen), een indringend verhaal over een 12-jarige jongen die in 1939 in Georgia wordt aangegrepen door sadistische moorden op meisjes, maar die, ook later, zijn geloof in engelen behoudt, én zijn talent om te schrijven.

Ellory las over Starkweather, zag de film Badlands, en schreef een roadbook over de halfbroers Elliot en Clarence, geboren onder een donker gesternte. Ze hebben alles tegen in het leven, trekken eerst nog gezamenlijk op, maar worden uit elkaar gedreven door een psychopaat die hen gijzelt en meesleurt op een verwoestende trip. Als hun wegen zich scheiden, na een mislukte bankoverval waarbij de psychopaat wordt gedood, blijkt Elliot de extreem gewelddadige trekken van zijn ontvoerder te hebben overgenomen. Clarence gaat, nadat hij heeft gehuild om zichzelf, zijn broer, de toekomst en het verleden, met een 15-jarige meisje wier vader is doodgeschoten, op weg naar Eldorado. Hij had daar met zijn broer over gedroomd, nadat ze een advertentie hadden gezien waarin volwassenen glimlachten, kinderen schaterden, en waar op smaragdgroene gazons zilverig schitterende barbecues stonden.

Elliot werd op 2 januari 1946 geboren. Vader: Kyle Danziger. De conceptie van Clarence volgde acht maanden later. Vader: Jimmy Luckman. Jimmy versplinterde op een avond met een honkbalknuppel de beeldbuis van de tv en brak daarna de nek van hun moeder. De jongetjes bleven twee dagen naast haar lijk wachten tot ze wakker werd. Jimmy Luckman werd doodgeschoten bij een overval op een slijterij.

Een jaar of wat later, in jeugdgevangenis Hesperia, leek het Clarence, bijnaam Clay, duidelijk dat ze voorbestemd waren voor een kort leven gevuld met opsluiting, geweld, problemen en een afschuwelijke dood.

Ellory heeft met zijn intense, prachtig geschreven verhalen, het talent lezers naar de verste uithoeken van de menselijke geest te lokken. In Bekraste zielen gaat hij daarin heel ver. Het geweld van de psychopaat en zijn opvolger Elliot 'Digger' Danziger is soms bijna ondraaglijk. Maar het komt even hard aan als het gaat over verloren levens, het lot, de bijna onmogelijke weg naar ontsnapping, en hoop.

Alle personages - en dat zijn er veel - worden genadeloos, of met mededogen, soms liefdevol, getekend. 'Menselijke drama's', noemt Ellory zijn boeken. En hij luisterde naar Booker T. Jones, die Born Under a Bad Sign zong.

Meer over