Bekijk de 11.302 foto's die de redactie op één dag binnenkrijgt

Deze twee pagina's zijn de weerslag van het wereldwijde aanbod van nieuwsfoto's van een heel etmaal, geordend door fotoredacteur Frank Schallmaier. We zien alle foto's van maandag 24 maart, toen de wereldleiders om elkaar heen cirkelden op de Nucleaire Top (NSS) in Den Haag. Inzoomen? Kijk dan hier.

Het overzicht van de 11.302 persbureaufoto's van 24 maart. Sommige foto's staan er meerdere malen op, die zijn dan door één fotograaf gemaakt en verspreid over de persbureaus. Beeld Volkskrant
Het overzicht van de 11.302 persbureaufoto's van 24 maart. Sommige foto's staan er meerdere malen op, die zijn dan door één fotograaf gemaakt en verspreid over de persbureaus.Beeld Volkskrant

Als we het firmament van die dag analyseren, zien we in één oogopslag waar de aandacht van de wereld op is gericht. Op Den Haag en op Barack Obama in het bijzonder. Een beetje op het vermiste vliegtuig en op de Krim. Op topsport - voetbal, honkbal, tennis, basketbal.

In hun aanblik en in hun onbevattelijke massaliteit hebben de hier gepresenteerde nieuwsfoto's meer gemeen met het heelal dan we ons realiseren. Beide dijen eindeloos uit en paren een schier oneindige ledigheid aan de aanwezigheid van stralende sterren. Ze vervelen nooit, omdat er altijd iets nieuws te ontdekken valt. Wie kijkt naar zowel fotografie als het heelal, kijkt niet alleen naar het heden, maar ook in het verleden. Wie in het heelal kijkt, blikt lichtjaren en -eeuwen terug, tot aan de oerknal. Wie een foto ziet, kijkt naar een nú bestaand, in de tijd bevroren beeld dat altijd in het verleden tot stand kwam.

Telelens
Daarmee zijn de vergelijkingen nog niet uitgeput. Zoals er zonder supertelescopen en immense lenzen geen baanbrekende astronomische ontdekkingen mogelijk zouden zijn geweest, zo zou een aanzienlijk deel van de fotojournalistiek nergens zijn zonder telelens - denk aan de sportfotografen langs de lijnen, aan de paparazzi in de bosjes van een celebrity.

Ook het niet te overschatten belang van digitale techniek geldt voor de twee firmamenten. Zonder digitale bewerking zouden we de eeuwig buiten het bereik van onze visuele waarneming zwevende, veelkleurige sterrenwolken nooit zo gedetailleerd en schitterend onder ogen krijgen. Zonder digitale camera's en dataverkeer zou de fotojournalistiek nooit zo zijn uitgedijd als anno 2014 het geval is.

Explosie aan technische mogelijkheden
In nog geen twintig jaar - midden jaren negentig deden de eerste digitale camera's hun intrede - is het aanbod van nieuwsfoto's spectaculair gestegen, van gemiddeld enkele honderden naar bijvoorbeeld de 11.302 stuks van maandag 24 maart. Steeds meer fotografen maken steeds meer foto's en, geholpen door de techniek, ook nog steeds meer góede foto's. Moeiteloos schieten ze hun beelden via persbureaus en agentschappen de aardbol over.

Jammer misschien dat die explosie aan technische mogelijkheden en al die inspanningen van fotografen om de wereld in beeld te brengen vooral worden gebruikt ten bate van het sterrendom. Ook daarin schuilt een overeenkomst tussen het heelal en de fotojournalistiek. We zien zo veel. Maar we begrijpen nog zo weinig.

Meer over