Bekende sterren moeten Broadwaymusicals weer aan publiek helpen

Het Newyorkse musicalmekka Broadway verlangt hevig naar het voorjaar. De zalen blijven akelig leeg deze januarimaand; enkele producties moeten de uitvoeringen zelfs staken. Toch blijven producenten optimistisch, want een lente vol grote namen zal het tij moeten keren.

Thijs van Soest
null Beeld

Was het in december nog best druk in de theaters - met dank aan lagere prijzen - sinds de jaarwisseling is het vooralsnog bar en boos, schrijven Amerikaanse media. Tickets worden maar mondjesmaat verkocht. Afgelopen donderdag werd als gevolg daarvan het voortijdig einde aangekondigd van de musical A Clear Day You Can See Forever met acteur/artiest Harry Conrick jr. (Will & Grace) in de hoofdrol.

Seymour Hoffman
Producenten van de musicals aan Broadway en 42nd Street denken echter dat het snel weer beter zal gaan. Ze vestigen hun hoop op enkele grote namen die zijn verbonden aan nieuwe - grootschalige - producties. Hierbij gaat het om reprises van Andrew Lloyd Webber-musicals als Jesus Christ Superstar en Evita. Maar ook het theaterstuk Death Of A Salesman, met in de hoofdrollen de bekende filmacteurs Philip Seymour Hoffman (Capote, The Ides of March, Magnolia) en Andrew Garfield (The Social Network). De eerste voorstellingen zijn al in februari.

Ricky Martin
In Evita, dat vanaf maart is te zien, is een bijrol weggelegd voor latino-zanger Ricky Martin. Het wordt zijn Broadwaydebuut. De rol van Evita wordt gespeeld door Elena Roger, die de rol al eerder speelde op het Londense West End. De show was enkele jaren geleden ook in Nederland zeer succesvol. Producenten verwachten dat ook New York Evita met open armen zal ontvangen.

Cynthia Nixon, bekend als de roodharige dame uit Sex and the City, staat komend voorjaar op de planken in een zwaar stuk gebaseerd op het prijswinnende boek Wit van Margaret Edson. Ze speelt hierin een kankerpatiënte. Verder zijn er musicalversies van filmhits Ghost en Leap of Faith. Politieke satire is er dit verkiezingsjaar uiteraard ook, in de vorm van de musical The Best Man. Hier duiken de bekende hoofden op van James Earl Jones (Coming to America) Candice Bergen (Murphy Brown) en Angela Lansbury (Murder, she wrote).

Philip Seymour Hoffman Beeld afp
Philip Seymour HoffmanBeeld afp
Ricky Martin Beeld epa
Ricky MartinBeeld epa
Meer over