Bekende Belgen geven onderbroek voor film

Vijfhonderd bekende Vlamingen laten binnenkort één van hun onderbroeken veilen om een film over de sluiting van de Renault-fabriek in het Belgische Vilvoorde te financieren....

Bucquoy trok met een cameraploeg naar Renault in Vilvoorde, toen op 27 februari van dit jaar totaal onverwacht de sluiting van het bedrijf bekend werd gemaakt. Hij volgde arbeiders in hun strijd om de vestiging open te houden.

In zijn film wil de cineast deze feiten mengen met fictie. Zo heeft hij het plan beelden te monteren over een gefantaseerde gijzeling van Renault-topman Louis Schweitzer. Volgens het scenario zullen woedende arbeiders hem om het leven brengen en zijn pink opsturen naar diens weduwe.

Bucquoy heeft niet voldoende geld om de film nu te monteren. Zo'n vijfhonderd acteurs, televisiepresentatoren en kunstenaars hebben inmiddels een onderbroek opgestuurd.

Overigens hebben een ex-ploegbaas en een voormalig fabrieksarbeider van Renault in Vilvoorde een dagboek bijgehouden van de sluiting. Hun boek Na Renault is niemand nog veilig is afgelopen week gepresenteerd.

Meer over