Bekaf, maar voldaan gevoel na draaf-maar-doorcabaret

Martijn Koning dendert van links naar rechts, van achter naar voren, en geeft iedereen een voldaan gevoel. De fabrikant van ritalin zou rijk kunnen worden van deze komiek.

Martijn Koning. Beeld Corne van der Stelt
Martijn Koning.Beeld Corne van der Stelt

Hè, wat zegt-ie nou? Oh shit, hij is alweer drie grappen verder. Veel tijd om na te denken krijg je bij Martijn Koning niet. Soms propt hij meerdere grappen in één zin, die ook nog helemaal niets met elkaar te maken hebben. Koning is een komiek waar de fabrikant van ritalin rijk van kan worden.

Toch is Koning van de lach iets minder hijgerig dan zijn vorige shows. Koning kan zelfs een paar minuten stil blijven staan bij één onderwerp. Zo fileert hij de verwende tennissers, die een bal arrogant weggooien voordat ze gaan serveren ('Snij die maar doormidden en leg hem op de trekhaak') en een tas hebben in de vorm van een tennisracket, zodat ze niet per ongeluk de tas met strandspullen meenemen van huis. Ook formule-1-races en de lachwekkende Paralympics zijn onderwerpen waarmee de hectische Koning toch wat rust weet te brengen in zijn draaf-maar-doorprogramma.

Koning van de lach (****)
Cabaret
Door: Martijn Koning.
22/11, Parktheater Eindhoven.
Tournee tot begin juni.

Er is doorgaans nauwelijks samenhang in de stand-upshows van Koning te ontdekken. Toch komt hij een aantal keren terug op het probleem dat tegenwoordig zo ontzettend veel mensen in de slachtofferrol kruipen, zo veel zelfs dat er te weinig daders zijn. Daarom is de Nederlands-Turkse journalist Ebru Umar, die zich de woede van Erdogan op haar hals haalde, een heldin voor Koning. Dat weerhoudt hem er overigens niet van om Umar in een volgende zin genadeloos te beledigen.

En verder is Koning van mening dat de dierenverzorgers van het Dolfinarium die de dolfijnen aftrekken niet kinderachtig moeten zijn en de behoeftige mannetjes ook gewoon moeten pijpen. Zo dendert Koning van links naar rechts, van achter naar voren en is het publiek na anderhalf uur net zo bekaf als de komiek. Maar wel heel voldaan.

Meer over