Tv-recensieJulien Althuisius

Beide betekenissen van het woord apotheose kwamen samen in Van der Weijdens laatste kilometers

Julien Althuisius Beeld
Julien Althuisius

Oorspronkelijk betekent het woord apotheose ‘de verheffing van mens tot god’, als we tenminste Wikipedia mogen geloven. Tegenwoordig gebruiken we het woord als we het over een indrukwekkend slotstuk hebben. Ajax - Tottenham Hotspur had een aardige apotheose. Elke etappe van de Tour de France ook, volgens de kenners. Gisteren kwamen beide betekenissen van het woord samen in de laatste kilometers van de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Terwijl heel Nederland beschutting zocht voor de hitte en zich loom in de tuinstoel liet zakken met de laptop op schoot, zwom Maarten van der Weijden gestaag door.

De NOS hield een liveblog bij en kwam in de journaals overdag regelmatig met updates. Een verslaggever interviewde een vrouw die uit Heerenveen was komen rijden en aan de waterkant zat. Waarom was ze hiernaartoe gekomen, wilde de verslaggever weten. ‘Voor Maarten’, antwoordde de vrouw. Wie geen seconde van Van der Weijdens tocht wilde missen, kon meekijken op de livestream van de NOS op YouTube. Aan het eind van de middag zagen ruim 36.000 mensen hoe Van der Weijden in zijn oranje-zwarte pak slag na slag door de Friesche wateren ploegde en ploeterde. Dan weer eenzaam tussen de groene oevers, dan weer langs massa’s mensen. Applaus, gejoel en aanmoedigingen zwelden aan en ebten weer weg.

Ook in de aangrenzende chatbox op YouTube werd Van der Weijden aangemoedigd. ‘Maarten wat ben jij een held een Superman Hulk ...ongelofelijk wat een prestatie. beste sportprestatie ooit geleverd’ schreef Roger/Marlon. Iemand anders was kritischer: ‘achterlijk om je leven weer op t spel te zetten maar goed wel een prestatie’. Niets ontging de oplettende livestreamkijkers. ‘De dikke man op de boot lust nog een pilsje’, schreef ene maarten vandenbroeck. Er waren huishoudelijke mededelingen – ‘Aankomsttijd wordt 1930 uur zoals aangegeven’ schreef Bert Spoelstra, ‘niet eerder en niet later, showbizz’ - en reacties daarop: ‘bek houwe @Bert Spoelstra’ antwoordde thaakillahh.

Het laatste uur stond Dionne Stax voor de schier onmogelijke taak commentaar te leveren bij de livebeelden. Ze zei dingen als ‘hij gaat vooruit en dat is het belangrijkste’, ‘ondertussen kijken we even hoe Maarten aan het zwemmen is’ en ‘ik doe het hem niet na.’

In M. werd live heen en weer geschakeld naar Friesland. Aan de tafel in de studio zaten onder andere Henk Angenent (want Elfstedentocht) en Erica Terpstra (want Erica Terpstra en, oké, zwemmen), die nog voordat Van der Weijden aankwam in Leeuwarden zichtbaar geëmotioneerd was.

Op het moment suprême – Bert Spoelstra bleek er niet ver naast te zitten – werd er weer naar Friesland geschakeld. Snikkend deed Erben Wennemars verslag van de aankomst. ‘O wat mooi’, stamelde Wennemars. ‘Zet dat voetje goed neer Maarten’, zei de gewezen schaatser toen Van der Weijden na ruim tweehonderd kilometer zwemmen uit het water klom, ‘zet dat voetje goed neer.’

En terwijl de meezwemmers met hun gele kapjes in het water lagen te juichen, strompelde Van der Weijden over de kade en eindigde in de armen van Dionne Stax. Drie zoenen kreeg ze. En drie woorden. ‘Het is gelukt’.

Maarten van der Weijden heeft het volbracht,  zijn Elfstedentocht, overal aangemoedigd door duizenden Nederlanders . Hij is aangekomen in Leeuwarden. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Maarten van der Weijden heeft het volbracht, zijn Elfstedentocht, overal aangemoedigd door duizenden Nederlanders . Hij is aangekomen in Leeuwarden.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over