Behalve de poeptrend staan de laatste weken veel boeken van vijf euro in de lijst

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: de poeptrend en een goedkope-boekentrend.

De omslag van Geert Mak, De levens van Jan Six - Een familiegeschiedenis. Beeld
De omslag van Geert Mak, De levens van Jan Six - Een familiegeschiedenis.Beeld

Nee hè, komt er na De mooie voedselmachine van Giulia Enders en Nienke Tode-Gottenbos' De poepdokter nóg een bestseller over de spijsvertering - van dieren, dit keer? Een kinderboek, inclusief kleurtjes en plaatjes? Het lijkt er wel op, want deze week kwam De keutelkampioen (opvolger van De poepfabriek) van Marianne Busser en Ron Schröder binnen op een 38ste plaats in de CPNB Bestseller 60, een versjesboek met 'vreemde, grappige en soms ook een beetje vieze weetjes over dieren'. Én een bijbehorend lied waarvan de eerste regels luiden: Staat een grote ooievaar/ weer in de zon te broeien/ koelt hij zijn poten af/ door er wat poep over te sproeien.

De keutelkampioen past in een trend. Of eigenlijk in twee, want behalve aan de poeptrend doet het boekje ook mee aan een andere: er staan de laatste weken opvallend veel boeken van vijf euro in de lijst. En dat zijn niet alleen kinderboeken (Naar oma en opa Pannenkoek van Vivian den Hollander en Dagmar Stam, vorige week op 15 en nu op 7 in de bestsellerlijst), maar ook Schitterende ruïnes van Jess Walter (48), Omdenken en Omdenken in communicatie van Berthold Gunster, grondlegger van de Ja-maar® filosofie (respectievelijk 17 en 28) en Brandschoon van Sophie Hannah (14).

En ondanks alle kritiek die Thomas Erdbrink kreeg op zijn rol als presentator van Zomergasten, is Onze man in Teheran toch maar weer tien plaatsen gestegen ten opzichte van vorige week. Er lijkt geen één-op-één-relatie te zijn tussen het rangnummer in de bestsellerlijst en de kijkcijfers van Zomergasten (na de op een na best bekeken uitzending behaalde Onze man in Teheran zijn op een na laagste positie) maar Erdbrink zal zeker geprofiteerd hebben van het feit dat de laatste aflevering van het seizoen door bijna twee keer zoveel mensen bekeken werd als de eerste.

undefined

CPNB bestseller 60

1 Geert Mak

De levens van Jan Six; AtlasContact(3) Portret van een patriciërsdynastie.

2 Sander Donkers

Hay; Lebowski (2) De Golden Earring vertelt.

3 Fajah Lourens

Killerbody dieet; Kosmos (21)

4 Saskia Noort

Huidpijn; Ambo/Anthos (10)

5 Griet Op de Beeck

Kom hier...; Prometheus (102)

6 Griet Op de Beeck

Vele hemels boven de zevende Prometheus (75)

7 Vivian den Hollander en Dagmar Stam

Naar oma en opa Pannenkoek; Van Holkema & Warendorf (2)

8 Hendrik Groen

Pogingen om iets van het leven te maken; Meulenhoff (79)

9 Hanya Yanagihara

Een klein leven; Nieuw Amsterdam (21)

10 Samuel Bjork

Ik reis alleen; Luitingh-Sijthoff (59)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over