Begenadigd actrice Hadewych Minis matige zangeres

Hadewych Minis is een ambitieus actrice, werkzaam bij ZT Hollandia, maar ook te zien in films, bijvoorbeeld als Gulpje in Phileine zegt Sorry....

Hein Janssen

Zoals naar de voorstelling Minis, tamelijk prestigieus uitgebracht door ZT Hollandia. Op dit moment spelend op locatie, in het prachtige Rolduc in Kerkrade en vanaf januari uitgebreid op tournee door Nederland en België.

Voorwaar een chique manier voor een actrice om haar dubbeltalent te tonen. Ze heeft zich ook nog eens weten te omringen met niet de minste namen: Oscar van den Boogaard als tekstschrijver, Steven van Watermeulen als regisseur en het toneelbeeld is ontworpen door B-Architecten.

Om met dat toneelbeeld te beginnen: een kaal zwart toneel met een piano en een pianist erachter. Dat is het. Behalve dan dat ergens halverwege de voorstelling een groot wit doek over het gehele podium wordt gedrapeerd.

De teksten van Van den Boogaardzijn een compleet raadsel, evenals de regie van Van Watermeueln. Want op toneel staat Hadewych Minis moederziel alleen. Ze acteert en zingt liedjes – van Brecht, Piaf en Schubert tot een paar jazzstandards, en dat is het dan. Tussen de liedjes door probeert ze contact te maken met het publiek ('hallo lieve mensen, gezellig is het hier, hè'), maar dat levert aleen maar pijnlijke momenten op, omdat van enig contact geen sprake is.

Dat publiek weet namelijk niet waarnaar het zit te kijken. Is dit een parodie op een one-womanshow, of een serieus liedjesprogramma? En wat is de betekenis van die teksten over een zoekende vrouw in de woestijn? Of over die femme fatale die met Brad Pitt het bed had kunnen delen. Dromen? Illusies? Pastiche?

Minis telt één dramatische lijn: de actrice wil een eigen liedje zingen, maar durft niet. Ze staat bij de piano en haar stem hapert. Pas aan het eind klinkt dat liedje wel, en het had eerlijk gezegd beter niet gezongen kunnen worden.

Hadewych Minis is misschien wel een begenadigd actrice, maar beslist een middelmatige zangeres. Zij, en met haar ZT Hollandia, zouden eerst eens hard moeten nadenken voordat ze een voorstelling als deze uitbrengen.

Meer over