Befaamde studiomuzikant Leon Russell (74) overleden

De Amerikaanse zanger en songwriter Leon Russell is overleden. Zijn vrouw Jane Bridges maakte op de website van de muzikant bekend dat hij op 74-jarige leeftijd in zijn slaap is overleden, thuis in Nashville.

Leon RussellBeeld afp

Russel was in de jaren zestig en zeventig een gewild studiomuzikant. In Nederland is hij vooral bekend van de hit Oude Maasweg van The Amazing Stroopwafels. Het nummer is een gedeeltelijke cover van Manhattan Island Serenade.

Russell, met zijn zeer herkenbare lange haren en baard, was afkomstig uit het muziekcircuit van Tulsa, in Oklahoma. Zijn muzikale repertoire strekte zich uit tot vele muziekstijlen. Boogie met gospelinvloeden, rock, folk, blues en country, hij speelde alles in zijn carrière, die zich uitstrekte over een periode van meer dan vijftig jaar.

Joe Cocker

Hij was in de jaren zestig studiomuzikant bij Phil Spector. Later speelde hij mee op platen van The Byrds en Badfinger, de groep die door The Beatles onder de hoede was genomen. Eind jaren zestig schreef Russel de hit Delta Lady voor Joe Cocker. Hij speelde ook mee op zijn legendarische live-album Mad Dogs and Englishmen. Hij was ook een van de muzikanten van de band Delaney & Bonnie and Friends.

In 1971 deed Leon Russel mee aan het Concert for Bangladesh. Het benefietconcert was georganiseerd door George Harrison. Hij was een jaar later te horen op Shine a Light, een van de tracks van het Rolling Stones-album Exile on Main Street. Verder was hij te horen op materiaal van Bob Dylan, Willie Nelson, B.B. King, Eric Clapton en Edgar Winter.

(tekst loopt door onder de filmpjes)

Hall of Fame

In 2010 werkte Russel mee aan The Union, een album van Elton John dat geproduceerd werd door T-Bone Burnett. Elton John noemde Russell zijn 'grootste inspiratie als een pianospeler, zanger en songwriter'.

Russell werd in 2011 opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame en de Songwriter's Hall of Fame. Opmerkelijk is dat de erfenis van Russell als muzikant niet zozeer door zijn eigen opnames als zanger komt, maar door de vele covers en uitvoeringen van zijn werk door andere artiesten en bewonderaars.

Misschien zijn bekendste nummer: A Song For You door velen beschouwd als een Amerikaanse klassieker. Onder meer Donny Hathaway, Ray Charles, Willie Nelson, Donna Summer en Christina Aguilera zetten het nummer op plaat. Niet zo lang geleden verscheen een cover van het nummer in de versie van Amy Winehouse op Lioness: Hidden Treasures, een postume compilatie album van onuitgebracht werk van Winehouse.

Meer over