Beethoven: Piano Concertos nos 1 & 4. Lang Lang en Orchestre de Paris olv Eschenbach.

Een beetje nerveus

Twee pianisten, de een nog maar 25, de ander 50 jaar oud, hebben een cd-project met Beethovens pianoconcerten in gang gezet, beiden op het label DG.
De Rus Mikhail Pletnev doet het live. Hij heeft in september 2006 alle vijf concerten opgenomen tijdens een Beethovenfestival in Bonn. De eerste van de drie cd's bevat de concerten 1 en 3, en de volgende twee verschijnen in de loop van het komende half jaar. Bovendien brengt DG in de herfst nog een doos uit waarin Pletnev het Russische Staatsorkest dirigeert in al Beethovens symfonieën. Dat gezelschap verzorgt onder leiding van Christian Gansch ook het orkestraal aandeel in de pianoconcerten, wat niet altijd tot even verfijnde resultaten leidt.
Maar het is nu eenmaal een live-opname, en bovendien moest Gansch het hoofd bieden aan Pletnevs niet onaanzienlijke temperament. Zijn rubato's en een op de spits gedreven agogiek maken dat zijn uitvoering een beetje nerveus aandoet. Karakter kan haar uiteraard niet ontzegd worden.

Pletnevs jongere collega Lang Lang, die op het cd-boekje gefotografeerd staat als een held uit een manga-comic, treedt Beethoven veel ontspannener tegemoet. Bij hem lijkt alles vanzelf te gaan. Zijn interpretaties springen in het oor door gratie, souplesse en een aangename gretigheid. Daarom is het spijtig dat de stemmer bij deze studio-opname het lichte gejengel niet heeft weggewerkt uit de hoge tonen. Het Orchestre de Paris en Christophe Eschenbach mengen hun klanken niettemin perfect met Langs verfijnde, eloquente benadering. De cd gaat vergezeld van een dvd, waarop de musici uitvoerig getuigen van die onderlinge harmonie.

Meer over