BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Amstelveen

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst schilderijen van Elka Oudenampsen, winnaar van de Philip Morris Kunstprijs 1999. Van 6 november t/m 12 december.

Amsterdam

Portretten door Lucebert op tegels, tussen spiegels in galerie Metis, Keizersgracht 689, t/m 27 november.

Yuval Shaul exposeert werk, waarin huiden zijn verwerkt, in Buro Empty, Willemsparkweg 17. Van 6 t/m 20 november.

In galerie Clement, Prinsengracht 843-845, schilderijen van Gijs van Noort Van 6 november t/m 8 december.

Stedelijk Museum: dertig tekeningen van Willem de Kooning uit de verzameling van Museum Overholland, van 6 november t/m 9 januari: 'Drawings with eyes closed'; objecten en tekeningen van Michel Huisman, van 6 november t/m 16 januari.

In Museum Amstelkring t/m 21 november 'Sacred Secrets': werk van Ingeborg Meulendijks en Krien Clevis

Afrikaans kunstenaar Meschac Gaba maakte van het Exposorium aan de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, een museum voor hedendaagse Afrikaanse kunst, t/m 15 november.

Installaties, foto's en schilderijen van Roelof W. Kok en Erika Smulders in het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars, Nieuwe Herengracht 119. Van 5 november t/m 7 januari.

Else Lenselink en Mark Chalus exposeren tekeningen in Pretty Babies, Entrepotdok 65: 'Faces and other Body Parts'. Van 6 t/m 21 november.

Op 7 november presenteert architect Christian Möller de interactieve geluidsinstallatie Kaleidophone, waarop bezoekers via hun mobiele telefoon kunnen inloggen. In Sociëteit Baby, Keizersgracht 676.

Supercalifragilisticexpialigetisch!, werk van zeven jonge Duitse kunstenaars in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, t/m 28 november.

Youthquake!, werk van in de afgelopen twee jaar afgestudeerde Nederlandse en Belgische beeldhouwers, schilders, fotografen en tekenaars. Tot en met 21 november in W139, Warmoesstraat 139.

In het Joods Historisch Museum schilderijen van Martin Monnickendam, t/m 5 december.

Het Rijksmuseum toont t/m 9 januari prentkunst van Antoon van Dyck (1599-1641).

In het Stedelijk Museum Glad Ijs, een selectie uit aankopen van de afgelopen twintig jaar, die volgens het museum model staan voor de jaren tachtig en negentig. Met werk van Rob Birza, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Douglas Gordon, Damien Hirst, Jeff Koons e.a., t/m 9 januari.

Galerie Nine, Keizersgracht 570, bestaat tien jaar en houdt t/m 21 november een jubileumtentoonstelling. Met werk van o.a. Jef Diederen, Lei Molin, Joop Vugs, Fons Brasser, Arie Maria Rozendaal en Ronald Medema.

In het Van Gogh Museum zeventien werken van Van Gogh uit de collectie Gachet. Daarnaast stukken van Cézanne, Guillaumin, Pissarro, Monet, Renoir en Sisley in Van Cézanne tot Van Gogh, t/m 5 december; tekeningen en schilderijen van Jean-Francois Millet, t/m 9 januari.

Boxmeer

In galerie Bastiaans, Steenstraat 54, schilderijen en tekeningen van Ageeth Boermans, Fennanda Eleveld en Kitling Jordens, van 7 november t/m 21 december.

Den Haag

In galerie Nouvelles Images, Westeinde22, schilderijen, werken op papier en foto's van Lucebert, werken op papier en schilderijen van René van den Broek en beelden van Eduard Wind. Van 6 november t/m 8 december.

Verkooptentoonstelling van Hollandse portretten uit de 17de eeuw: Portretten Rond Rembrandt. Bij kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder, Lange Vijverberg15. Tot en met 17 december.

Stroom, Spui 193-195, toont t/m 8 januari 100 globes - de wereld verbeeld in feiten van Ingo Gunther.

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt in de tentoonstelling Rembrandt zelf. Vijfentwintig schilderijen plus dertig tekeningen en etsen. Tot en met 9 januari

In het Haags Historisch Museum Me, myself & I. Hedendaagse zelfbeelden van zeven internationale kunstenaars als Gilbert & George, Sigurdur Gudmundsson, Sarah Lucas, Philip Akkerman en Liza May Post. Tot en met 9 januari.

Dordrecht

Hic bir Yerden, hedendaagse kunst uit Turkije t/m 13 november in het Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180.

Groningen

Mediakunstwerken van Nederlandse kunstenaars, o.a. Bill Spinhoven, Jasper van den Brink en Tobias Schalken: Exposed! Van 6 november t/m 12 december in het CBK.

In het Provinciehuis werken van Ploeg-kunstenaars als Jan Altink, Johan Dijkstra en Jan van der Zee, van 8 november t/m 17 december.

Het Groninger Museum: t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design; t/m 5 december De kleuren van Struycken, een overzicht van het oeuvre van computerkunstenaar Peter Struycken in het Groninger Museum.

Haarlem

Armando. De tekeningen in het Teylers Museum, Spaarne16, tot en met 28 november.

Helmond

In Gemeentemuseum Helmond geven hedendaagse kunstenaars hun visie op de vier elementen. Daarnaast etnografische objecten uit o.a. Mexico, Indonesië en Afrika. Getekend door de wind, t/m 12 maart; tot en met 9 januari fotografie, video en een installatie over De terugkeer van schoonheid in de hedendaagse kunst.

Hilversum

In Exedra, Langestraat52, schilderijen en installaties van Stijn Kriele en Klaas Kloosterboer. Van 6 november t/m 10 januari.

Kampen

In het Stedelijk Museum de 80 etsen 'Los desastres de la Guerra' van Goya, t/m 30 december.

Leiden

Verzameld Werk in De Lakenhal toont recent werk van elf kunstenaars, samen met de aanwinsten van het museum uit 1997 en 1998. Met o.a. de schilderijen van Gijs Frieling, genomineerd voor de Prix de Rome, en tekeningen van Eric Schreurs, t/m 21 november.

Maastricht

In het Centrum Beeldende Kunst Marres, Capucijnenstraat98, de installatie 'Home-land' van Jozef Legrand, van 6 november t/m 24 december. Daarnaast werken van Lois Weinberger en een flotationtank van Mike Tyler (vanaf 5 novem ber).

In het Bonnefantenmuseum een internationale tentoonstelling waarin het thema Smaak van verschillende kanten wordt belicht. Met o.a. Ettore Sottsass, Malcolm McLaren, Lidewij Edelkoort, Ted Polhemus en Anthon Beeke, t/m 13 februari.

Middelburg In de kabinetten van de Vleeshal, Zusterstraat7, van 7 november t/m 12 december werk van Keiko Sato en Per Wizén.

Naarden

Verkooptentoonstelling van kleurenlitho's van Georges Braque op 7 november bij Dr. Ferry Hoogendijk, Meentweg7.

Nagele

Selectie uit het werk van afgestudeerden van de Gerrit Rietveld Academie en de Academie Minerva in Museum Nagele: Trefpunt [1], t/m 5 december.

Nijmegen

Museum Het Valkhof toont t/m 14 november Nederlandse schilderijen, tekeningen en beeldhouwkunst van na 1960, met speciale aandacht voor pop art. Daarnaast maakte Geert Jan van Oostende een installatie in de projectruimte mo derne kunst.

Otterlo

Schilderijen en werken op papier van Isaac Israels, t/m 2 januari in het Kröller-Müller Museum

Roderwolde

Het Koetshuis, Achtersteweg 1a, ondergaat van t/m 14 november een voortdurende gedaanteverwisseling. Stephanie ter Poorten en Erika Rougeux (Stockholm) doen dit met installaties, ruimtelijke werken, schilderijen, foto's en andere objecten.

Rotterdam

In Duende Activiteiten, Tamboerstraat9, van 6 t/m 27 november werk van Juan Cruz, Janice Kerbel en Emma Kay.

Boijmans Van Beuningen: t/m 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme; t/m 14 november de installatie Speurtocht naar een horizon van Ger van Elk.

In de Kunsthal de documentaire-tentoonstelling Zeppelin. Luchtbel of luchtballon, t/m 12 december; t/m 9 januari schilderijen en tekeningen van Isaac Israels.

Sittard

In museum Het Domein van 7 november tot en met 9 januari beelden en installaties van Edward Lipski (UK) en tot en met 14 november een videoinstallatie van Ronny Heiremans

Tilburg

In De Pont videoinstallaties van Fiona Tan Tot en met 16 januari; t/m 9 januari de schilderijen van Marc Mulders.

Utrecht

Fotografen Joke Robaard, Julika Rudelius, Viviane Sassen en Martine Stig, maakten werk naar aanleiding van een scenario van Miklo¿s Beyer en Thomas Buxo¿: Deep Flat. Plus ander werk. In de Begane Grond, t/m 26 november.

Venray

Derde deeltentoonstelling van De wereld volgens... België in het Odapark, Merseloseweg. Van 5 november t/m 31 december.

Vianen

Tentoonstelling over het leven van Johan Wolfert van Brederode in het Stedelijk Museum, t/m 16 januari. Met o.a. de portretschilderijen die de familie liet maken.

Woerden

In het Stadsmuseum grafiek uit de laatste 25 jaar van Co Westerik, van 6 november t/m 9 januari.

Zutphen

Schilderijen van H.Peters in het Museum Henriëtte Polak, Zaadmarkt88, van 9 november t/m 19 december.

Zwolle

Meesters uit de marge is een overzichtstentoonstelling van outsiderkunst, t/m februari 2000 in Museum De Stadshof.

Meer over